8 lucruri de stiut daca aveti grupa sanguina 0

Sangele uman a fost clasificat pentru prima data in 4 tipuri cunoscute in primul deceniu al anilor 1900 de catre medicul austriac Karl Landsteiner.

Nu este un secret faptul ca in caz de urgenta este important sa va cunoasteti grupa sanguina, deoarece potrivirea sangelui este esentiala pentru transfuzia sigura.

1. Cum sunt determinate grupele de sange?

Grupurile de sange sau grupele de sange sunt clasificate pe baza prezentei sau absentei anumitor antigeni care pot provoca un raspuns imun atunci cand sunt straini corpului. Acesti antigeni pot determina sistemul imunitar al pacientului sa atace sangele transfuzat. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa va cunoasteti grupa de sange.

2. Caracteristicile primei grupe sanguine.

Exista 4 tipuri principale de sange, care sunt determinate de prezenta sau absenta antigenelor A si B pe suprafata eritrocitelor si a anticorpilor A si B din plasma. Pe langa antigenele A si B, exista o proteina numita factor Rh, care poate fi sau nu prezenta.

Publicitate

Exista 8 subgrupe  sanguine in total: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + si AB-. Sangele de tip O nu are antigene A sau B in eritrocite, dar contine anticorpi A si B in plasma.

Citeste si articolul :   Vindecatorul picant: cinci motive bune pentru a adauga curcuma in dieta dvs. mai frecvent

Tipul I sau zero – I (0) este cea mai frecventa grupa de sange, reprezentand 37% pana la 53% dintre persoanele din diferite grupuri etnice si rasiale.

3. Persoanele cu grupa 0 de sange sunt donatori universali.

Persoanele cu grupa sanguina O + pot dona sange tuturor celor 4 grupuri, dar numai persoanelor cu subgrup RH-pozitiv (O +, A +, B +, AB +). Globulele rosii de tip O pot fi transfuzate in toate cele 8 subgrupuri, facandu-le un tip de sange versatil, care este intotdeauna necesar pentru transfuzii de urgenta. Tipul O – sangele este transfuzat in caz de urgenta atunci cand este important sa mentineti pacientul in viata pana la finalizarea testului incrucisat. Mai mult, acesta este tipul O – sangele este cel mai sigur pentru nou-nascuti, al caror sistem imunitar este slab dezvoltat.

4. Detinatorii de sange de tip O pot primi doar sange tip O.

Persoanele cu sange de tip O + pot primi sange de la persoanele cu tipurile O + si O-, in timp ce cei cu sange de tip O- pot primi doar sange de acelasi tip. In caz de urgenta, cand sangele O este in cantitate redusa, acesta poate fi inlocuit cu sange O +.

5. Riscuri de sanatate.

Potrivit oamenilor de stiinta, exista modalitati prin care biochimia sangelui ne determina sanatatea. In timp ce efectele grupelor de sange asupra sanatatii noastre sunt inca studiate, exista anumite teorii cu privire la riscurile si beneficiile pentru sanatate pentru persoanele cu diferite tipuri de sange.

Citeste si articolul :   11 alimente care stimuleaza imunitatea

In special, se crede ca persoanele cu grupa de sange O pot fi mai susceptibile la anumite infectii bacteriene si virale decat alte tipuri de sange, inclusiv cele severe, cum ar fi ciuma, holera, oreionul si tuberculoza. Unele studii arata, de asemenea, ca persoanele cu grupa sanguina O au o incidenta cu 35% mai mare a ulcerelor duodenale comparativ cu persoanele cu grupe sanguine A, B si AB.

6. Beneficiu pentru sanatate.

Persoanele cu sange de tip O prezinta cel mai mic risc de boli coronariene comparativ cu persoanele cu grupe de sange A, B si AB. Studiile arata ca persoanele din afara grupei sanguine au un risc cu 25% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic decat persoanele cu grupa sanguina O.

Mai mult, persoanele cu grupa sanguina O prezinta un risc mai scazut de a dezvolta boli circulatorii si tulburari cognitive. Cu toate acestea, mentinerea unui stil de viata sanatos si gestionarea factorilor de risc pentru sanatate este esentiala pentru prevenirea bolilor, indiferent de tipul de sange pe care il aveti.

Citeste si articolul :   Catina: beneficii pentru sanatate

7. Grupul sanguin si dieta.

Este posibil sa fi auzit de asa-numitele „diete cu grupe de sange”, care sustin ca consumul anumitor alimente care se potrivesc grupei tale de sange te va ajuta sa ramai in forma si sanatos. In ciuda marii lor popularitati, dietele de tip sanguin nu au dovezi stiintifice si nu sunt acceptate universal.

8. Grupul sanguin si personalitatea.

Influenta grupei de sange asupra caracterului este destul de controversata, dar aceasta teorie este foarte populara in unele tari, in special in Japonia. Japonezii cred ca persoanele cu grupa de sange O sunt generoase, pasionate, de iesire si de succes financiar si ca cea mai buna potrivire romantica se gaseste intre tipul O si tipul A.

Publicitate

Publicitate

Autor