Iohannis trimite la reexaminare Legea privind regimul armelor si al munitiilor

Presedintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare Legea privind regimul armelor si al munitiilor, motivand ca relaxarea conditiilor de acordare a autorizatiei de procurare a armelor letale pentru persoane condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpati nu este oportuna.

„Art. I pct. 8 din legea transmisa la promulgare modifica alin. (1) lit. c) si d) ale articolului 14 din Legea nr. 295/2004, in sensul restrangerii dreptului de a detine arme letale doar persoanelor care sunt inculpate sau au fost condamnate, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiuni savarsite cu violenta, pentru infractiuni prevazute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, pentru infractiunea de trafic de persoane, infractiuni de furt, camatarie, amenintare, santaj, braconaj, contrabanda, infractiuni prevazute de Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor si infractiuni privind regimul armelor si al munitiilor. In prezent, aceasta restrangere se aplica tuturor persoanelor care au fost condamnate, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de un an, cu executare, pentru orice infractiuni comise cu intentie, precum si persoanelor care sunt inculpate pentru savarsirea unor fapte penale, cu intentie”, transmite Klaus Iohannis.

Citeste si articolul :   Se inchid granitele? Klaus Iohannis, precizari de ultim moment

Seful statului aminteste ca Directiva (UE) 2017/853 a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achizitionarii si detinerii de arme, anterior transpusa in dreptul intern prin Legea nr. 196/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor a fost adoptata pentru a stabili un echilibru intre, pe de o parte, asigurarea liberei circulatii in cadrul Uniunii a anumitor arme de foc si a unor componente esentiale ale acestora si, pe de alta parte, necesitatea de a controla libertatea respectiva prin recurgerea la garantii de securitate adecvate produselor in cauza si ca, potrivit considerentului (15) din aceeasi Directiva, „ar trebui introduse, in Directiva 91/477/CEE, norme mai stricte in ceea ce priveste cele mai periculoase arme de foc, pentru a se asigura ca nu sunt permise, cu cateva exceptii limitate si justificate corespunzator, achizitionarea, detinerea sau comertul cu acestea. In cazul in care aceste norme nu sunt respectate, statele membre ar trebui sa ia toate masurile adecvate, care ar putea include confiscarea armelor de foc in cauza”.

„Astfel, consideram ca modificarea dispozitiilor alin. (1) al art. 14 din Legea nr. 295/2004 in sensul relaxarii conditiilor de acordare a autorizatiei de procurare a armelor letale, pentru persoane condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpati, nu este oportuna, indepartandu-se de la scopul urmarit de legislatia europeana in materie. In acelasi sens s-a pronuntat si Curtea Constitutionala, care a retinut prin Decizia nr. 507/2019, la par. 36, ca introducerea unor conditii mai restrictive pentru obtinerea autorizatiei de procurare a armelor letale <da expresie scopului urmarit de initiatori, precum si de directiva transpusa, in sensul adoptarii unor norme mai stricte in ceea ce priveste cele mai periculoase arme>”, motiveaz[ Iohannis.

Potrivit sursei citate, litera d) a alin. (1) al art. 14, prin care persoanele inculpate pentru savarsirea oricarei fapte penale, cu intentie, erau exceptate de la posibilitatea acordarii autorizatiei de procurare a armelor letale, a fost introdusa in Legea nr. 295/2004 la finalul anului trecut, prin Legea nr. 196/2019.~

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, a respins o propunere a primului-ministru grec Kyriakos Mitsotakis pentru un certificat de vaccinare COVID-19 la nivel european

„Consideram ca modificarea repetata, la intervale mici de timp a actelor normative care reglementeaza relatii sociale in domenii sensibile, precum regimul armelor si munitiilor, este de natura sa submineze eforturile de a crea o legislatie coerenta si predictibila. Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, in calitate de organ reprezentativ suprem al poporului roman si de unica autoritate legiuitoare a tarii va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor”, conchide presedintele Klaus Iohannis.

Autor