7 alimente care afecteaza functia creierului

Nu exista nicio indoiala ca ,creierul este cel mai important organ din corpul nostru.

El este responsabil pentru bataile inimii, functionarea plamanilor si a tuturor sistemelor din corpul nostru. Prin urmare, este foarte important ca creierul sa functioneze corect.

Stim cu totii ca nucile, pestele gras, broccoli si afinele sunt bune pentru creier. Dar exista si alimente care ne afecteaza negativ creierul. Acest lucru se poate manifesta in diferite moduri: intr-o scadere a activitatii mentale, tulburari de memorie si chiar dementa dobandita cu pierderea cunostintelor ,dobandite anterior si a abilitatilor practice.

Iata 7 alimente care iti distrug creierul:

Publicitate

1. Grasimile trans.

Pe de alta parte, consumul de grasimi artificiale trans (intalnite in alimentele prelucrate) poate creste riscul de boli grave, care iti pot pune viata in pericol.

Un pericol imens il reprezinta grasimile trans produse industrial, care se gasesc in margarina, in tartine, in uleiurile vegetale si in cofetarie. Si nu doar pentru creier.

Studiile au aratat ca persoanele care consuma cantitati mari de grasimi trans tind sa aiba o predispozitie la boala Alzheimer, memorie slaba, dimensiuni mai mici ale creierului si capacitate cognitiva redusa.

Grasimile sanatoase se gasesc in nuci, avocado si somon.

Citeste si articolul :   5 probleme de sanatate provocate de telefoanele mobile

2. Bauturi dulci.

Limonade, bauturi energizante, sucuri si bauturi din fructe din pachet. Daca le folosesti in mod regulat si in cantitati mari, nu numai ca poti lua in greutate, ci iti afecteaza si creierul . Bauturile cu zahar au un efect negativ asupra creierului, crescand riscul de boala Alzheimer, diabet, hipertensiune si boli cardiovasculare.

S-a demonstrat ca alimentele bogate in zahar duc la inflamatia creierului si afecteaza memoria. Pentru a va mentine creierul si greutatea sub control, inlocuiti bauturile cu zahar cu cele naturale – beti ceai neindulcit, limonade de casa si bauturi din fructe fara zahar, apa minerala.

3. Glucide rafinate.

Aceasta includ produse de patiserie, gustari si alte alimente cu indice glicemic ridicat. Un indice glicemic ridicat al unui produs nu este mai putin important (chiar mai mult) decat continutul de calorii.

Un indice glicemic ridicat inseamna ca alimentele vor fi digerate si absorbite rapid, dar glicemia si nivelul de insulina vor creste. Consumul sistematic al acestor alimente contribuie la afectarea functiei creierului.

4. Produse puternic procesate.

Acestea sunt alimente care sunt supuse prelucrarii intensive. Piureurile si taitei instant, chipsuri, popcorn, biscuiti si alte gustari, precum si majoritatea produselor de cofetarie, sunt bogate in zahar, sare si grasimi. Aceasta includ, de asemenea, majoritatea meselor semifinite si gata preparate, pe care, din pacate, le iubim cu totii atat de mult.

Citeste si articolul :   Cele mai bune 10 modalitati de a combate raceala

O astfel de hrana contine pur si simplu o cantitate imensa de calorii si duce la obezitate – o crestere a grasimii viscerale cu deteriorarea ulterioara a tesutului cerebral, precum si o scadere a metabolismului si o scadere a volumului tesutului cerebral. Riscul de a dezvolta boala Alzheimer creste.

5. Alcool.

Consumul regulat duce la scaderea volumului creierului, perturba metabolismul si interfereaza cu formarea neuronilor. Persoana devine iritabila, iar activitatea creierului sau devine slaba. Encefalopatia si tulburarile de somn sunt, de asemenea, probabile.

Consumul de alcool afecteaza sistemul nervos central si poate duce la o coordonare slaba. In plus, utilizarea cronica duce la deshidratare, sangele se ingroasa, sarcina pe majoritatea organelor interne devine mai vizibila. Inima sufera foarte mult.

6. Peste bogat in mercur.

De fapt, pestele este destul de sanatos: are un continut scazut de grasimi saturate, dar contine acizi grasi omega-3 sanatosi, precum si vitamina B12, zinc, fier si magneziu. Cu toate acestea, exista pesti cu un continut ridicat de mercur, un metal greu toxic care se acumuleaza in tesuturi si ramane acolo mult timp.

Citeste si articolul :   Catina: beneficii pentru sanatate

Cea mai mare parte a mercurului se acumuleaza in pestii rapitori, care traiesc mult, deoarece in timpul vietii lor mananca multi pesti mici cu o concentratie scazuta de mercur. In timpul vietii sale, acesti pesti acumuleaza o concentratie de mercur, de un milion de ori mai mare decat nivelul de poluare din ocean.

Deci, renuntati la ton, la peste-spada, la macrou si la rechin, pentru a impiedica ruperea neurotransmitatorilor creierului.

7. Aspartam.

Aspartamul este un indulcitor artificial utilizat in multe produse, inclusiv in cele care nu sunt destinate nutritiei diabetice. Cu alte cuvinte, poate fi oriunde, motiv pentru care este atat de important sa cititi compozitia.

Aspartamul este adesea o cauza de stres si anxietate. A fost efectuat un studiu – tote persoanele supuse acetui test trebuiau sa consume acest produs in fiecare zi.

Rezultatele i-au surprins pe multi: la sfarsitul testului, oamenii erau extrem de iritabili, performanta si productivitatea lor erau reduse si multi chiar au devenit deprimati.

Publicitate

Autor