Stare de urgenta. Spania s-a inchis pentru a doua oara

Guvernul spaniol a fost de acord duminica sa declare o noua stare de urgenta, care sa permita impunerea unei strategii in toata tara, in timp ce continua sa lupte impotriva reaparitiei cazurilor de coronavirus.

O reuniune extraordinara a Consiliului de Ministri a avut loc duminica dimineata la Madrid “pentru a examina conditiile unui nou decret regal privind starea de alerta”, se arata intr-un comunicat transmis de biroul primului ministru Pedro Sachez.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anuntat duminica instituirea starii de urgenta sanitara pana la inceputul lunii mai, care va fi insotita de o interzicere a circulatiei pe timpul noptii in toata tara, cu exceptia insulelor Canare, cu scopul de a opri al doilea val de Covid-19, potrivit AFP.

Circulatia va fi oprita in regiunile din toata Spania intre orele 23:00 si 06:00.

Sambata seara, administratiile din cel putin noua regiuni cerusera guvernului central din Madrid sa declare starea de urgenta sau isi exprimasera sprijinul pentru aceasta masura.

Citeste si articolul :   Ne intoarcem la starea de urgenta? Orban a facut anuntul

Aceasta va fi a doua stare de urgenta declarata anul acesta in Spania, dupa prima din martie care a durat pana in iunie. Aceasta este a patra oara cand se declara o stare de urgenta de la tranzitia Spaniei la democratie in anii ’70.

Sanchez a pregatit vineri bazele intr-un discurs in care a avertizat tara ca „situatia este grava”, ca „saptamanile si lunile urmatoare nu vor fi grele ci foarte grele” si ca este „gata” sa adopte toate masurile necesare „pentru a stopa pandemia.

Cu doua zile mai devreme, Spania a devenit prima tara a Uniunii Europene si a sasea din lume care a depasit un milion de cazuri de COVID-19, Sanchez recunoscand vineri ca numarul real de persoane infectate cu coronavirus in Spania a fost estimat la peste trei milioane.

Spania a inregistrat pana acum aproape 35.000 de decese de la inceputul pandemiei.

In orele care au urmat discursului lui Sanchez, mai multi presedinti regionali l-au chemat imediat sa declare starea de urgenta, astfel incat sa poata fi impusa o restrictia calatoriilor pe timp de noapte.

Citeste si articolul :   Tragedie fara margini. Doi copilasi si-au gasit sfarsitul intr-un lac din Germania. Parintii vor sa-i inmormanteze in Romania

Regiunile au riscat ca masurile lor sa fie anulate de instante, deoarece incalca libertatile – acest lucru se intampla in special in Tara Bascilor.

Prin urmare, starea de urgenta ofera cadrul legal pentru implementarea masurilor anti-COVID.

Sanchez a decis sa actioneze dupa ce i s-a asigurat ca va avea suficient sprijin pentru a obtine reinnoirea acestei stari de urgenta.

Premierul conduce un guvern de coalitie de stanga minoritar, dar nationalistii basci si catalani si chiar un mic partid de centru-dreapta, Ciudadanos, care face parte din opozitia conservatoare, insista asupra unei stari de urgenta, garantandu-i voturile necesare atunci cand vine timpul.

Guvernul a incercat fara succes sa convinga principalul partid de opozitie de dreapta, Partidul Popular (PP), sa sprijine aceasta masura.

PP s-a opus cu inversunare declaratiei guvernului privind starea de urgenta la Madrid la inceputul acestei luni. Masura, care a afectat 4,8 milioane in regiunea capitalei, a fost contestata in instantele judecatoresti, care s-au alaturat guvernului de la Madrid.

Autor