Spania a decretat stare de urgenta. Regulile drastice care ii vor afecta inclusiv pe romani

Spania, tara in care traiesc peste 800.000 de romani, a decretat stare de urgenta pentru cel putin doua saptamani, dupa ce numarul celor care s-au imbolnavit cu coronavirus a crescut dramatic.

Sunt cel putin 191 de morti si peste 6.000 de persoane contaminate. Numarul celor infectati a crescut, intr-o singura zi, cu peste 1.500 de cazuri.

Dupa Italia, pandemia de coronavirus ia amploare, mai nou, in Spania.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: „Astazi vom decreta starea de urgenta in toata tara pentru urmatoarele 15 zile. Va fi o perioada grea si nu am luat aceasta decizie cu usurinta, dar nu putem ignora faptul ca saptamana viitoare e foarte posibil sa depasim numarul de 10.000 de persoane infectate.”

Publicitate

Noile restrictii pentru populatie intra in vigoare de luni. Astfel, circulatia libera va fi restrictionata, cu exceptia deplasarii la locul de munca sau pentru a cumpara mancare sau medicamente, pentru a merge la spital sau pentru a acorda ingrijiri persoanelor in varsta. De asemenea, se limiteaza prezenta in centrele comerciale, iar parcurile publice au fost deja inchise. Toate activitatile din toate unitatile de invatamant au fost si ele suspendate, precizeaza stirileprotv.ro.

Oamenii si-au facut provizii pentru perioada ce va urma, asa ca multe supermarketuri au ramas goale.

Barbat: „Am fost sa fac niste cumparaturi.”

Reporter: „Cum vi s-a parut orasul?”

Citeste si articolul :   Un sat din Italia nu a avut niciun caz de coronavirus. Primarul italian spune cum au reusit

Barbat: „Mi se rupe inima, nu am cuvinte. Tristete, dezolare.”

Cea mai grava situatie provocata de coronavirus este la Madrid, unde s-au inregistrat mai mult de jumatate dintre cazurile de imbolnaviri din tara.

Proprietarul unui chiosc: „Dupa cum vedeti, nu e nimeni. Sunt propriul meu angajat si am de platit taxe. Nu ne-au oferit nicio garantie. Sper ca situatia nu dureaza mai mult de doua saptaman, pentru ca trebuie sa muncim. Daca nu muncim, cum o sa supravietuim?”

Toate activitatile de hotelerie, cafenele si restaurante vor fi inchise publicului.

Hotelier: „Pe termen scurt au fost anulate toate rezervarile, pe termen mediu au fost anulate aproximativ 80% dintre ele, pe termen lung au ramas o parte dintre rezervari.”

Pentru aceste masuri stricte, autoritatile spaniole ar putea recurge si la mobilizarea fortelor armate si, in caz de nevoie, starea de urgenta ar putea fi extinsa pana la o luna.

Ce se intampla cu romanii din Spania

Romanii care muncesc in Madrid au inteles ca singura solutie de a se feri de infectia cu coronavirus este sa stea in case.

Andra Pococi, romanca stabilita in Madrid: „Am supendat activitatea biroului la care lucram. Am iesit doar la cumparaturi, am cumparat strictul necesar si stam in casa. E putin stresant sa stii ca oricum daca iesi pe strada nu ai ce sa faci, barurile sunt inchise, restaurantele sunt inchise, magazinele. Doar cele alimentare mai sunt deschise, dar paza buna trece pericolul sau cum era zicala?!”

Citeste si articolul :   Al cincilea caz de COVID-19 in Ministerul Justitiei

Alina este medic de familie in Spania de mai bine de zece ani. Spune ca lucreaza in ture istovitoare la o clinica din Madrid.

Alina Dumbraveanu, romanca stabilita in Madrid: „Stresul este destul de mare. Nu pot sa spun ca e panica, ci doar ca incepe lumea sa-si dea seama de situatie si sa-si ia masuri de precautie. Toti trebuie sa ne izolam la domiciliu. Am ajuns intr-un moment critic, in care nu mai trebuie sa diferentiem pacientii de oamenii de rand.”

Totusi, sunt si romani relaxati, care ies la iarba verde chiar si in aceste conditii,.

Marius Epure, roman stabilit in Madrid: „Nu am avut acces intr-o zona de munte, acum mergem in alta parte.”

Reporter: „Dar nu ar fi trebuit sa stati in autoizolare la domiciliu?”

Marius: „Ar fi trebuit sa stam, dar nu suntem obligati. Eu am teama asta, dar uite ca nu suntem destul de responsabili. Chiar si asa, iesim putin, sa nu stam numai in casa, undeva unde este izolat, unde nu este nimeni.”

Insa, Marius nu vrea sa vina acum in Romania.

Citeste si articolul :   VIDEO Florin Citu s-a vaccinat anti-Covid. Primele declaratii

Marius Epure, roman stabilit in Madrid: „O parte dintre romanii iresponsabili se intorc in tara. Eu nu ma intorc in tara, ma gandesc ca ii pun in pericol pe parinti sau pe altii. Daca ma duc de aici in Romania ce o sa faca? O sa ma puna in carantina, e acelasi lucru si ii mai sperii si pe cei de acolo. Nu e logic? Si atunci de ce sa ma duc in tara?”

Ministerul Afacerilor Externe din Romania ii sfatuieste insa, pe romanii care se afla doar in calatorie in Spania, sa se intoarca in tara.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.