Romania, la un pacient distanta de a doua etapa a epidemiei. Ce masuri vor fi luate

Confirmarea unui nou caz de coronavirus va duce la al doilea scenariu al epidemiei, iar masurile care vor fi luate vor fi mai restrictive. Astfel, daca va fi confirmat cel de-al 26-lea bolnav cu aceasta infectie, autoritatile vor lua masuri suplimentare, a anuntat secretarul de stat Nelu Tataru.

Conform informatiilor autoritatilor, primul scenariu implica intre 0 si 25 de cazuri de imbolnavire cu coronavirus. Urmatorul scenariu vizeaza imbolnavirea intre 26 si 100 de persoane. Urmatorul scenariu se activeaza atunci cand sunt intre 101 si 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel in care vor fi confirmati peste 2.001 de bolnavi cu noul tip de virus.

In prezent, in Romania sunt 25 de bolnavi de coronavirus, motiv pentru care aparitia unui singur nou caz va duce la declansarea unui al doilea scenariu.

„Anchetele epidemiologice vor fi mai extinse, fiindca fiecare din aceste cazuri au contacti. Ne asteptam la sectii separate din spital care vor fi pentru coronavirus, ne asteptam la limitarea unor interventii chirurgicale care nu sunt absolut necesare, cele pentru niste boli cronice sau interventii programate. Si ne asteptam, efectiv, la un control la granita mai accentuat si pentru celelalte tari decat cele care sunt in acest moment in zona rosie sau zona galbena”, a explicat secretarul de stat Nelu Tataru.

Potrivit bilantului Grupului de Comunicare Strategica, pe teritoriul Romaniei, sunt in carantina institutionalizata 107 persoane pentru care se fac verificari pentru a depista daca au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus), scrie digi24.ro. Alte 11.505 persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

Autor