10 motive pentru care apa este importanta pentru sanatatea ta

Mentinerea hidratarii este cruciala pentru sanatatea si bunastarea noastra, dar multi oameni nu consuma suficiente lichide in fiecare zi.

Pentru a functiona corect, toate celulele si organele corpului au nevoie de apa.

Publicitate

Iata cateva motive pentru care corpul nostru are nevoie de apa:

1. Lubrifiaza articulatiile

Publicitate

Cartilajul, care se gaseste in articulatii si pe discurile coloanei vertebrale, contine aproximativ 80% apa. Deshidratarea pe termen lung poate reduce capacitatea de absorbtie a socurilor articulatiilor, ducand la dureri articulare.

2. Formeaza saliva si mucus

Saliva ne ajuta sa digeram mancarea si mentine gura, nasul si ochii umezi. Acest lucru previne friciunea si deteriorarea. De asemenea, apa potabila mentine gura curata. Consumata in loc de bauturi indulcite, poate reduce si cariile dentare.

3. Elibereaza oxigen in tot corpul

Sangele este mai mult de 90% apa, iar sangele transporta oxigenul in diferite parti ale corpului.

4. Creste sanatatea si frumusetea pielii

Citeste si articolul :   Cum trebuie udate corect plantele – greseala pe care aproape toata lumea o face

Odata cu deshidratarea, pielea poate deveni mai vulnerabila la afectiunile pielii si la ridurile premature.

5. Amortizeaza creierul, maduva spinarii si alte tesuturi sensibile

Deshidratarea poate afecta structura si functia creierului. Este, de asemenea, implicata in productia de hormoni si neurotransmitatori. Deshidratarea prelungita poate duce la probleme de gandire si rationament.

6. Regleaza temperatura corpului

Apa stocata in straturile medii ale pielii ajunge la suprafata pielii sub forma de sudoare atunci cand corpul se incalzeste. Pe masura ce se evapora, raceste corpul.

Unii oameni de stiinta au sugerat ca atunci cand exista prea putina apa in corp, stocarea caldurii creste si individul este mai putin capabil sa tolereze caldura.

A avea multa apa in corp poate reduce tensiunea fizica daca apare stresul termic in timpul exercitiului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari cu privire la aceste efecte.

7. Ajuta la mentinerea tensiunii arteriale

Lipsa apei poate face sangele sa devina mai gros, crescand tensiunea arteriala afectand sanatatea ta.

Citeste si articolul :   Virgil Musta: Ce pot pati cei care nu se vaccineaza. Toti romanii trebuie sa stie acest lucru inainte de a lua o decizie

8. Previne afectarea rinichilor

Rinichii regleaza lichidul din organism. Apa insuficienta poate duce la pietre la rinichi si alte probleme.

9. Pierderea in greutate

Apa poate ajuta si la scaderea in greutate, daca este consumata in loc de sucuri indulcite si bauturi racoritoare. „Preincarcarea” cu apa inainte de mese poate ajuta la prevenirea supraalimentarii prin crearea unui sentiment de plenitudine.

10. Caile respiratorii au nevoie de ea

Atunci cand sunt deshidratate, caile respiratorii sunt restrictionate de corp in efortul de a reduce la minimum pierderile de apa. Acest lucru poate agrava astmul si alergiile.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.