Singurul medicament care a dat rezultate in fata coronavirusului. Cat costa in Romania

Conform unui studiu OMS, medicamentul Remdesivir nu s-a dovedit eficient in cazurile grave de COVID-19. Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a precizat ca Dexametazona ar fi singurul tratament care ofera rezultate bune.

″Saptamana trecuta, numarul cazurilor (de COVID-19) a fost de trei ori mai mare decat in timpul primului varf in luna martie″, a precizat directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Ghebreyesus.

Tedros a mentionat ca dexametazona este deocamdata singurul tratament care si-a dovedit eficacitatea in cazurile grave de COVID-19, declaratie ce survine la scurt timp dupa ce OMS a anuntat rezultate sub asteptari pentru patru terapii testate la nivel mondial in cadrul studiului denumit ″Solidaritate″⁣.

In Romania, o cutie cu 5 fiole de dexametazona injectabila costa aproximativ 7-8 ron.

″In iunie am anuntat ca intrerupem studiile cu hidroxiclorochina, in iulie am informat ca nu vom folosi mai multi pacienti pentru probele cu lopinavir/ritonavir, iar acum rezultatele preliminare arata ca alte doua medicamente in teste, remdesivir si interferon, au putin sau niciun efect in reducerea mortalitatii provocate de COVID-19″, a precizat directorul general al OMS.

Citeste si articolul :   Medic roman: “Doctorii, in prima linie de vaccinare! Oamenii nu aleg sa faca boala. Eu am ales sa fac medicina! “

Pana acum, remdesivirul era singurul tratament care parea ca are efect in lupta contra coronavirusului.  Acesta era singurul medicament care fusese aprobat in regim de urgenta pentru tratarea pacientilor din Statele Unite, printre care si presedintele Donald Trump.

Uniunea Europeana a convenit recent sa plateasca Gilead peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu Remdesivir timp de sase luni de zile, cu putin timp inainte de publicarea rezultatelor finale ale celui mai mare studiu clinic pentru medicamentul antiviral destinat tratarii bolii Covid-19.

Studiul ″Solidaritate″⁣ va continua, pentru testele clinice desfasurate in cadrul acestuia urmand sa fie recrutati lunar circa 2.000 de pacienti, semnaland ca ar putea fi testate de asemenea tratamente cu anticorpi monoclonali sau alte medicamente antivirale.

De asemenea, directoarea tehnica a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a estimat ca, desi cresterea cazurilor si a spitalizarilor in Europa sunt preocupante, ″nu suntem in aceeasi situatie ca in urma cu sase luni, intrucat acum stim mai multe despre aceasta boala″⁣.

Citeste si articolul :   Ţara în care nimeni nu plăteşte apă sau curentul! Chiar şi locuinţele şi benzina sunt gratuite

″A crescut capacitatea de diagnostic, lucratorii sanitari sunt mai antrenati si mai experimentati, si exista o constientizare publica a ceea ce trebuie facut pentru a ne proteja, asadar trebuie sa reunim toate acestea pentru a contribui la controlul pandemiei″, a mentionat ea.