Violeta Alexandru anunta ca se schimba contractele de angajare

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anuntat ca Ministerul Muncii a finalizat actul normativ privind digitalizarea relatiilor de munca, care introduce semnatura electronica pentru semnarea contractelor si simplifica activitatea prin telemunca.

“Gata! Sunt gata sa ating urmatorul meu obiectiv: digitalizarea relatiilor de munca.

Am dedicat mult timp rezolvarii problemelor pensionarilor. Asa am simtit eu sa imi arat respectul fata de niste oameni care au muncit o viata. Mai am multe de rezolvat. De rezolvat, nu de facut promisiuni. Mi-ar fi usor sa stau linistita, odihnita si sa arunc cu promisiuni.

Nu am uitat, insa, nicio clipa ca trebuie sa fac mai mult pentru cei care muncesc. Pot sa fac, in limita competentelor mele la Ministerul Muncii. Urmatorul pas este descris mai jos. Daca ar avea ziua mai multe ore, as face mai mult. Vad atatea oportunitati, vad atatea lucruri nefacute de prea multi ani. A platit un pret prea mare Romania sa nu se faca treaba in sistemul public in sensul de a adresa nevoile celor care muncesc/au muncit.

Dupa consultari cu sindicatele si patronatele, dupa discutii cu antreprenori din Bucuresti si din tara am luat decizia de a face un pas major in ce priveste digitalizarea relatiilor de munca si, implicit, simplificarea derularii acestora.

Am finalizat actul normativ prin care, pentru prima data in Romania:

• se va putea folosi semnatura electronica atat la semnarea cat si la modificarea sau incetarea Contractului Individual de Munca;

• se va putea folosi semnatura electronica la instructajul SSM inclusiv in cazul telemuncii;

• documentele se vor putea pastra in arhiva electronica;

• activitatea telesariatului, care nu va mai fi obligat sa mentioneze locul in care presteaza activitatea, se va putea verifica prin mijloace electronice;

• telesalariatul isi va putea folosi propriul laptop/echipament pentru desfasurarea muncii, prin acordul partilor;

• angajatorul nu va mai fi obligat sa raspunda pentru conditiile de munca alese de catre telesalariat.

Cred ca astfel de masuri salveaza timpul cetatenilor, reduc birocratia si sporesc increderea in sistemul public.

Citeste si articolul :   Lovitura dura pentru Guvern. Cine rescrie Legea carantinei

Las actul normativ in transparenta pentru alte observatii dar sunt suficient de incapatanata sa il duc pana la capat indiferent de obstacole. Mai am si reactii menite sa ma determine sa renunt, recunosc. Deja au aparut discutii legate de obtinerea semnaturii electronice, cat de scumpa este si de unde se va procura. Va exista o perioada de tranzitie in care se va permite folosirea semnaturii olografe. Am o solutie pentru sistemul public.

Am convingerea ca Romania trebuie sa se modernizeze. Fac ceea ce pot sa contribui la modernizarea Romaniei. Nu mai avem timp. Cu fiecare an care trece, Romania ramane in urma fata de alte tari europene civilizate.
Nu mai avem timp! Acum este momentul.”, acris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/violetaalexandruoficial/posts/1090070594746942

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.