Franța adoptă o nouă lege pentru protejarea copiilor influentiatori

O nouă lege franceză a fost adoptată pentru a proteja copii influentiatori care își desfășoară activitatea pe YouTube și pe alte platforme de socializare – o modalitate de venituri rapid dezvoltată pentru mulți copii.

A devenit o problemă din ce în ce mai mare faptul că exista copii sub 16 ani care lucrează foarte mult timp online pe platforme precum YouTube, fără reglementări.

Guvernul francez a votat în unanimitate să aducă noi legi care să reglementeze cât timp lucrează acești copii și ce se întâmplă cu banii lor. Acum vor avea aceeași protecție ca și alți sub 16 ani care lucrează ore lungi, așa cum a raportat BBC, cum ar fi actori sau cântăreți.

Legislația își propune să reglementeze orele sub 16 ani care pot lucra online și ce se întâmplă cu câștigurile lor. De asemenea, consacră dreptul de a fi “uitat”, ceea ce înseamnă că platformele vor fi obligate să elimine conținutul la cererea copilului.

Publicitate

Popularitatea influențiilor pentru copii a crescut rapid în ultimii ani, o serie de nume tinere apărând pe lista celor mai mari câștigători de pe YouTube.Schimbarea va face din Franța un pionier în drepturile vedetelor de pe rețelele sociale pentru copii, deputatul din spatele proiectului de lege, Bruno Studer, a fost citat de ziarul Le Monde.

Citeste si articolul :   Ce este Starea de Urgenta care s-ar putea instaura in urmatoarele zile

Până în prezent, lumea copiilor influentiatori – una lucrativă care se ocupă cu milioane, atât din punct de vedere al adepților, cât și al veniturilor – era un vid legal în țară, munca copiilor fiind interzisă în Franța, cu excepția internetului. Cine a determinat cât de mulți copii au lucrat la locul lor de muncă de “influențat” a rămas în mare parte nedeterminat, la fel cum s-a întâmplat cu banii câștigați de copii și ce limite de confidențialitate și consimțământ au fost stabilite pentru copii. Din păcate, este un eveniment comun în restul lumii, inclusiv în India.

Recenziile jucăriilor, farsele, deschiderea cadourilor și producerea de nămol sunt câteva dintre cele mai importante genuri de conținut în care copiii sunt înfloritori, în special pe YouTube, unde este creat un program partener pentru a le oferi copiilor o reducere a veniturilor publicitare. Această economie a influențatului funcționează complet diferit de modul în care sunt tratate stelele copilului în lumea reală, unde legile sunt concepute pentru a le proteja de exploatare, atât de către entități externe, cât și chiar de proprii părinți.

 

Poveștile de groază Kidfluencer au abundat de când această industrie a decolat în ultimul deceniu, copiii fiind constrânși să facă si sa posteze regulat video-uri – cel mai bine cu ajutorul acadelelor, așa cum a spus o mamă, cel mai rău prin abuz, înfometare și manipulare emoțională, așa cum se vede într-un incident din Arizona, SUA În mijlocul tuturor, părinții au dat tot felul de motive pentru includerea minorilor în întreprinderile lor digitale de a face bani, de la a spune copiilor „să se bucure”, la o mai resemnată „pentru asta ne-am înscris ”, Relatează The Guardian.

Nu este clar cine este vinovat aici – este părintele care se implică în partajarea, normalizarea prezenței fotografiilor copiilor lor pe Internet? Sau este părintele care decide să-și monetizeze copilul? Sau este marca care decide să folosească imaginea copilului pentru a influența apoi mai mulți copii pentru propriul profit?

Indiferent de vina, realitatea este că industria copiilor influentiatori este înfloritoare, iar cele mai puține țări pe care le pot face este să încerce să reglementeze fenomenul. India, unde industria copiilor influentiatori a început recent să câștige avânt, nu a recunoscut încă acest lucru ca o problemă. Sperăm că legile franceze pot oferi inspirație pentru un viitor mai sigur pentru acești copii.

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce se intampla cu salariile si angajatii

Înainte de adoptarea legii marți, dl Studer a declarat ziarului La Tribune: „Drepturile copiilor trebuie păstrate și protejate, inclusiv pe internet, care nu trebuie să fie o zonă fără lege”.

Lumea vedetelor de pe rețelele sociale pentru copii poate fi extrem de profitabilă, cu venituri sporite prin oferte de publicitate și vânzări de mărfuri.

Potrivit lui Forbes, cel mai mare câștigător de YouTube de anul trecut a fost americanul Ryan Kaji, pe atunci în vârstă de opt ani, al cărui canal de recenzie a jucăriilor a câștigat 26 de milioane de dolari (20 de milioane de lire sterline).

A treia pe listă a fost Anastasia Radzinskaya, de origine rusă, acum în vârstă de șase ani, care a câștigat 18 milioane de dolari (13,7 milioane de lire sterline).

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele