Vortexul polar loveste Europa. Zonele in care stratul de zapada are aproape un metru

Vortexul polar loveste Europa. Anotimpul alb pare ca vrea sa-si intre mai repede in drepturi in Europa. Primele ninsori abundente s-au inregistrat in nordul Sloveniei, unde, in anumite locuri, stratul de zapada a masurat pana la 70 de centimetri.

Deoarece temperaturile au coborat chiar si pana la minus 5 grade Celsius, carosabilul a fost acoperit cu polei, iar unele drumuri au fost blocate de copacii rupti.

In Alpii italieni peisajul a aratat altfel. Primul strat de zapada care s-a asternut peste Dolomiti a atins pe alocuri aproximativ 50 de centimetri. Astfel, exista sanse majore ca sezonul de schi sa inceapa in mai putin de o luna si jumatate, potrivit informatiilor transmise de meteorologi.

Vortexul polar loveste Europa.

Meteorologii anunta val de frig polar in nordul si vestul Europei

Publicitate

Specialistii avertizeaza ca o inaintare semnificativa a unor sisteme de inalta presiune peste Polul Nord va impinge spre sud vortexul polar, mentioneaza Severe Weather Europe. Valul de aer polar va afecta atat America de Nord, dar si Europa.

Citeste si articolul :   Hotelierii de pe litoral, noi masuri pentru sezonul 2020. Ce trebuie sa stie toti turistii

Extinderea acestui sistem de inalta presiune a contribuit la stabilirea unei zone cu presiune scazuta – vortex polar – peste estul Canadei si Statele Unite, dar si nordul si vestul Europei.

Ce este vortexul polar?

Vortexul polar este un ciclon persistent si de mare anvergura situat la cei doi poli ai unei planete. Pe Pamant, vortexurile polare se afla in troposfera medie si superioara, ajungand pana la stratosfera. Este o componenta a frontului polar. De altfel, pana in anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.