Germania,Polonia,Suedia expulzeaza diplomati rusi,ca reactie la o decizie similara a Moscovei

Germania, Polonia si Suedia au anuntat, luni seara, expulzarea unor diplomati din Rusia, ca reactie la o decizie similara a Administratiei Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor dintre Uniunea Europeana si Moscova.

“Un diplomat rus a fost declarat persona non grata. Este vorba de o reactie a Guvernului Germaniei la decizia Federatiei Ruse din 5 februarie de a expulza mai multi diplomati UE, o decizie nejustificata (…)”, a comunicat, prin Twitter, Ministerul german de Externe.

Polonia si Suedia au anuntat expulzarea a cate unui diplomat rus, potrivit postului german N-TV.

Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, a aflat in timpul vizitei la Moscova ca Rusia a decis expulzarea unor diplomati din Germania, Polonia si Suedia acuzati de participare la protestele opozitiei ruse. Oficialul UE a declarat ca a aflat de pe retele de socializare online despre expulzari, in timp ce discuta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Comisia Europeana a comunicat ca vizita lui Josep Borrell Fontelles la Moscova a fost “necesara” in pofida tensiunilor bilaterale.

Publicitate

“Nu oficialii rusi au fost initiatorii distrugerii relatiilor bilaterale”, a reactionat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului. La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat ca Uniunea Europeana “nu este un partener de incredere”.

Administratia Vladimir Putin a declarat vineri personae non gratae diplomati din Germania, Polonia si Suedia acuzati de participare la mitinguri “ilegale” organizate de opozitie pe 23 ianuarie in orasele Moscova si Sankt-Petersburg.

Uniunea Europeana a condamnat cu fermitate decizia Rusiei. “Josep Borrell Fontelles a aflat in timpul intalnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ca trei diplomati europeni vor fi expulzati din Rusia. A condamnat cu fermitate decizia si a respins acuzatiile privind desfasurarea de activitati incompatibile cu statutul de diplomati”, a declarat purtatorul de cuvant al Inaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate.

“Este o decizie nejustificata, o noua imagine despre situatia statului de drept in Rusia”, a reactionat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a denuntat, la randul sau, decizia Rusiei. “Referitor la cazul Alexei Navalnii, condamn cu cea mai mare fermitate tot ce s-a intamplat pana acum, otravirea, condamnarea judiciara si, astazi, expulzarea diplomatilor german, polonez si suedez decisa de Rusia”, a afirmat vineri Emmanuel Macron.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.