Ministrul rus al energiei crede ca petrolul va ajunge anul viitor la 55 de dolari barilul

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a anticipat o redresare modesta a pretului petrolului in 2021, pe baza unei cererii reduse si a modificarilor induse de pandemie in comportamentul companiilor si al oamenilor, relateaza CNBC.

„Prognoza mea pentru 2021 este putin mai modesta decat cea a Goldman Sachs. Prevad intervalul de 50 – 55 dolari pe baril, ca pret mediu pentru anul viitor. Dar ne putem astepta la volatilitate pe piata”, a declarat ministrul vineri la CNBC.

Goldman Sachs a publicat saptamana trecuta o nota care prevedea ca titeiul Brent va urca la 65 dolari pe baril pana in al treilea trimestru al anului viitor.

„Viitoarea redresare va fi mult mai lenta”, a sustinut Novak, „nu va fi tendinta rapida pe care am observat-o in primele luni. In principal, asta datorita transformarii generale si schimbarilor in bilantul energetic si in comportamentul consumatorilor, in primul rand.”

Ministrul a remarcat scaderea calatoriilor de afaceri si trecerea la conferinte digitale, lucrul de acasa, toate acestea reducand calatoriile si, prin urmare, cererea de petrol.

Citeste si articolul :   NATO asteapta raspunsuri de la Rusia in cazul Navalny: este un atac asupra drepturilor democratice

„Acest lucru transforma in mod clar echilibrul energetic si va avea un impact asupra recuperarii cererii”, a spus el. „Am dori sa producem mai mult pentru a sprijini redresarea economica, dar suntem constransi de cererea limitata. Si rata cresterii sale este, de asemenea, limitata.”

Novak a adaugat ca „ponderea in crestere a surselor de energie non-carbon” in mixul energetic va contribui, de asemenea, la o recuperare mai lenta a petrolului pe termen lung.

Preturile petrolului au scazut cu mai mult de 3% vineri, Brent ajungind la 42,67 dolari pe baril, sub presiunea burselor in scadere si a temerilor legate de cerere, din cauza redresarii economice lente. Scaderea preturilor vine, de asemenea, in urma cererii interne mai mici de benzina si a rapoartelor care arata ca avansul locurilor de munca din SUA a incetinit in august, pe masura ce fondurile de asistenta guvernamentala s-au redus.

„Un scenariu este ca scaderea anuala a cererii va fi de aproximativ 9-10 milioane de barili pe zi”, a spus Novak. „Cred ca acest lucru se apropie de starea reala a lucrurilor si as fi inclinat sa fiu de acord cu aceste cifre.”

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 2.830 de cazuri noi si 63 de decese. Presiune mare pe ATI