OMV Petrom, condamnata definitiv pentru decesul unui baietel de 9 ani. Cat trebuie sa plateasca

OMV Petrom a fost trimisa in judecata in anul 2015 pentru infractiunea de ucidere din culpa in urma decesului unui baietel de 9 ani in apropierea unei sonde din judetul Prahova. Dupa atatia ani, in sfarsit, a fost condamnata la amenda penala in valoare de 750.000 lei.

Totodata, instanta a decis ca OMV Petrom sa plateasca daune morale familiei copilului care au fost parti civile in dosar.

Judecatorii Curtii de Apel Ploiesti s-au pronuntat, joi, definitiv, in dosarul deschis in anul 2015 in care compania OMV Petrom a fost deferita justitiei pentru infractiunea de ucidere din culpa in cazul decesului unui copil de noua ani.

Copilul si-a gasit sfarsitul in urma intoxicarii cu gaz in apropierea unei sonde din localitatea Aricestii Rahtivani.

Publicitate

Dupa de la procesul pe fond Judecatoria Ploiesti stabilise o pedeapsa de un milion de lei – respectiv 250 de zile amenda cu 4000 lei ziua de amenda – Curtea de Apel Ploiesti a redus cuantumul zilei de amenda la 3000 de lei si a pastrat numarul de zile de amenda, rezultand, astfel, o amenda penala de 750.000 de lei.

Instanta a stabilit, de asemenea, reducerea sumelor acordate ca daune morale de la 50.000 de euro cat stabilise instanta de fond pentru fiecare dintre parinti la cate 30.000 de euro pentru mama si pentru tatal copilului mort.

Citeste si articolul :   Inspectoratul Scolar, prima reactie in cazul copilului care a spus ca ar fi fost umilit la scoala din cauza martisorului. Care este, de fapt, adevarul

In cazul fratilor care s-au constituit parti civile, Curtea de Apel Ploiesti a decis acordarea de daune morale de 15.000 de euro fiecaruia, reducand la jumatate sumele stabilite de instanta de fond.

Familia lui Marian Furcelea ceruse in instanta daune in valoare de noua milioane de euro (cate doua milioane de euro pentru fiecare parinte si cate un milion de euro pentru fiecare frate al lui Marian).

Publicitate

”In baza art.421 pct.2 lit.a cod pr.pen., admite apelul inculpatei SC OMV PETROM impotriva sentintei penale nr. 1549/02.09. 2020 pronuntata de Judecatoria Ploiesti pe care o desfiinteaza in parte si, rejudecand cauza: Reduce suma corespunzatoare unei zile amenda la suma de 3000 lei urmand ca inculpata sa execute pedeapsa amenzii penale de 750.000 lei (250 zile amenda x 3000 lei). Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligata inculpata SC OMV Petrom catre partile civile dupa cum urmeaza: – partilor civile Furcelea Constantin Cristian si Furcelea Elena la suma de 30 000 euro fiecare. – partilor civile Furcelea Violeta, Furcelea Antonia Nicoleta, Furcelea Mihai Alexandru, Furcelea Adrian Constantin si Furcelea Catalin Cosmin la suma de 15 000 euro fiecare. In baza art. 421 pct. 1 lit..b Cod pr penala respinge ca nefondate apelurile declarate de partile civile Furcelea Constantin Cristian , Furcelea Elena, Furcelea Violeta, Furcelea Antonia Nicoleta, Furcelea Mihai Alexandru, Furcelea Adrian Constantin si Furcelea Catalin Cosmin impotriva aceleiasi sentinte penale. (…)Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi 08 octombrie 2020”, potrivit portalului instantelor de judecata.

Citeste si articolul :   Copil batut cu salbaticie de parintii unei fetite intr-un parc din Timis.

Decesul copilului a fost violent si a survenit in urma intoxicatiei cu gaze de sonda

Baiatelul abia implinise noua ani. In ziua decesului, Marian, se intorcea de la scoala, iar in drumul lui s-a oprit la mama sa, care muncea cu ziua in gospodaria unui localnic. Femeia i-a dat copilului o plasa cu mai multe perechi de pantofi purtati primiti de la familia unde muncea. Bucuros de darul primit, baiatul nu a mai avut rabdare sa ajunga acasa. Copilul s-a asezat pe zidul unei sonde sa probeze una dintre perechile de ghete. Acolo si-a gasit sfarsitul. A fost descoperit fara suflare, noaptea tarziu, la o distanta de 17 centimetri fata de conducta care emana gazele.

Procurorii au considerat ca inhalarea de catre copil a gazelor a fost posibila din cauza faptului ca locul in care se aflau ventilul si capatul derivatiei din coloana de exploatare a sondei nu era imprejmuit si nici semnalizat in mod corespunzator, asa cum OMV Petrom ar fi trebuit sa procedeze.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.