Moduri pentru a ne proteja sistemul imunitar de stres

Suntem invadati de vesti proaste, avertismente, instructiuni de urgenta care provoaca frica. Informatiile importante despre cum sa ne protejam pe noi si pe cei din jur sunt inglobate in totalitatea informatiilor pe care le primim zilnic. Dar in procesul de selectie a informatiilor educative si instructive, primim si o cantitate toxica de frica ce conduce catre un blocaj emotional sub forma de stres si anxietate. Problema este faptul ca stresul si anxietatea reduc functionarea imunitara, facandu-ne astfel mai vulnerabili chiar la boala de care vrem sa ne protejam.

Cu cat in mass-media sunt mai multe informatii legate de mentinerea sanatatii, cu atat apare mai mult stres, ingrijorare, teama sau anxietate. Cand apar aceste emotii, corpurile intra in ceea ce se numeste un “ciclu de raspuns la stres”. Pentru a ne ajuta sa facem fata situatiei care cauzeaza stresul, corpul uman produce hormoni de stres (adrenalina, cortizol si glucozamina) ce sunt produsi pentru a ne ajuta sa gestionam eficient situatia.

Citeste si articolul :   Cele 5 beneficii ale cafelei pentru sanatate

Fie ca amenintarea este puternica si apare o singura data sau prelungita si apare in mod repetat, corpurile noastre se fortifica cu acelasi set de hormoni de raspuns la stres. Desi acesti hormoni ne-ar ajuta daca am fi fugariti prin padure de un urs sau daca am fi jefuiti, ne ajuta mai putin atunci cand incearcam sa ne pastram sanatosi zi de zi in timpul unei pandemii. Atunci cand suntem intr-un pericol iminent avem nevie de hormoni de stres pentru a ne oferi atentie, concentrare, capacitatea de a depasi oboseala si epuizarea. Dar traind constant intr-o stare de raspuns la stres nu este productiv. Avem astfel nevoie de un mod potrivit de a ne informa, de a fi proactivi si de a lua masurile necesare de precautie fara a intra intr-o stare de stres cronic.

Cum ne putem proteja pe noi si sistemul nostru imunitar de stres?

Publicitate

1. Fiti informati, dar nu suprasaturati cu informatii

Citeste si articolul :   Managementul stresului - relaxarea mintii si a corpului

Absorbim informatii, energii si emotii de la tot si toti ce ne inconjoara si suntem creati sa facem acest lucru pentru a avea reactie la mediul inconjurator. Dar atunci cand suntem suprasaturati, surplusul de informatii, energii si emotii din surse externe pur si simplu ne ineaca. Astfel devine important sa ne intrebam daca primim o cantitate de informatii care ne ajuta sau ne afecteaza. Atunci cand devenim suprasaturati, nu doar ca ne vom inunda corpul cu hormoni de stres care ne reduc functionarea imunitara, dar ne si cresc starile de neputinta si deznadejde, devenind incapabili de a raspunde in moduri utile la situatia respectiva.

2. Faceti miscare

Exercitiile fizice sunt cele mai efciente si accesibile modalitati de a ne elibera corpul de hormonii stresului. Deoarece acesti hormoni ofera corpului putere, energie si viteza, o modalitatea de a grabi procesul de metabolizare a acestor hormoni este prin miscare, readucand corpul intr-o stare de liniste, calm, odihna. Corpul nostru nu este cladit pentru a metaboliza hormonii stresului stand pe loc. Chiar si o aparent simpla plimbare este utila atunci cand vrem sa reducem anxietatea.

Citeste si articolul :   Medicii de familie spun ca reintroducerea folosirii cardului de sanatate este periculoasa

3. Creati legaturi cu ceilalti, oferiti ajutor

Suntem fiinte sociale, iar sentimente precum conexiunea, atasamentul si afilierea contribuie la cresterea senzatiei de siguranta. Putem sa stimulam sentimentul de apropiere ajutandu-i pe ceilalti (chiar si pastrand distanta). Altruismul contribuie la conexiune, dar ne si ajuta la eliberarea de hormoni care reduc anxietatea, protejand astfel sistemul imunitar.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.