Raed Arafat si Nelu Tataru, anunta noi restrictii: Localitati in carantina. Lista completa a masurilor

Raed Arafat si Nelu Tataru au anuntat ca vor intra in vigoare noi restrictii din cauza cresterii numarului de cazuri COVID-19.

“Pentru cetatenii care vin din tari cu un indice mai ridicat se impun anumite reguli: cei care intra in carantina pentru o perioada de 14 zile pot iesi din carantina in a 10-a zi, daca efectueaza un test de coronavirus in a 8-a zi, iar acesta este negativ. Se excepteaza de la articolul 1 persoanele care raman in Romania pe o perioada mai mica de 3 zile si prezinta un test negativ de coronavirus care a fost efectuat in ultimele 48 de ore. Evaluarea fiecarui caz se va face in continuare prin anchete epidemiologice. Contextul evaluarii fiecarei localitati se refera la indicele cazurilor noi la mia de locuitori, in 14 zile”, a declarat Nelu Tataru.

Ministrul Sanatatii recomanda, in continuare, prudenta si grija din partea tuturor cetatenilor, pentru a putea preveni suprasolicitarea spitalelor.

“Pandemia nu se transeaza in spitale, ci in pre-spital. Cresterea transmiterii in comunitate duce la cresterea indicelui. Gestionam o luna septembrie grea, vine o luna octombrie cu evenimente religioase. Suntem intr-un efort comun. Depinde doar de noi daca vom forta spitalele. Toate Comitetele judetene de Situatii de Urgenta se vor reuni de urgenta pentru a lua toate masurile prevazute pentru incidentele de 1,5 cazuri/mia de locuitori in ultimele 14 zile. Masurile care se vor dezbate prevad purtarea mastii in spatiile inchise si deschise, dar mai ales in spatiile aglomerate”, a mai spus Tataru.

lista completa a subiectelor de discutie de pe masa Comitetelor Judetene:

– purtarea mastii in spatiile aglomerate

– luarea in considerare a carantinarii localitatilor care depasesc 3 cazuri la mia de locuitori in ultimele 14 zile, in functie de existenta sau nu a unor focare

– interzicerea de nunti si botezuri unde rata este de 1,5 cazuri/la 1.000 de locuitori, precum si inchiderea restaurantelor in interior in aceleasi zone

– agentii economici, inclusiv institutiile publice, sa ia in considerare munca de la domiciliu, iar acolo unde nu se poate decalarea programului

Cum se vor desfasura sarbatorile religioase

“Organizarea de sarbatori religioase este permisa doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau resedinta in locul unde se desfasoara evenimentulE extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau inapoi acasa. Daca se sta in autobuz ore intregi, e suficienta o persoana infectata ca sa ii infecteze pe toti. Sarbatorile religioase se fac, dar participanti sunt doar cei care au resedinta sau domiciliului in localitatea respectiva. Controalele vor fi intensificate. Vor fi facute verificari de respectare a regulilor. Ne asteptam la colaborarea populatiei: purtarea mastii, distantarea, dezinfectarea mainilor si suprafetelor”, a declarat Raed Arafat.

Citeste si articolul :   Ce persoane sunt scutite de plata contributiei la sanatate in Romania.

Cum se va face investirea noilor primari alesi

“Inca o decizie: persoanele alese la alegerile locale sa poata depune juramantul oficial fara prezenta fizica, ci online, daca sunt in izolare sau carantina. Primii doi pacienti au ajuns la Terapie Intensiva la Spitalul Witting. Presiunea pe sistemul sanitar este importanta. Ieri, 94 de cereri de transfer de pacienti catre alte spitale in sudul tarii, catre Botosani, Mures, Timisoara. Sistemul incepe sa aiba presiuni”. a mai spus Arafat.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.