Vestea care schimba tot ce stiam despre contaminarea alimentelor cu COVID-19. ANPC a facut un anunt important pentru romani

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat ca nu exista dovezi clare potrivit carora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente.

“Avand in vedere ultimele stiri aparute in presa, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente si in special prin paine, consider ca este de datoria mea, in calitate de director general al ANPC, sa atrag atentia supra efectelor acestui tip de stiri asupra increderii consumatorilor in anumite produse (de baza) si asupra industriei de profil. Rezultatele facute publice de Universitatea Bucuresti se contrazic oarecum cu declaratiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) potrivit carora nu exista dovezi ca virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a declarat Paul Anghel.

Potrivit expertilor, coronavirusurile nu se multiplica in alimente, ele au nevoie de o gazda-animal sau de una umana pentru a se multiplica. Chiar daca studiile recente arata ca acest virus COVID-19 poate supravietui pana la 24 de ore pe carton si pana la cateva zile pe suprafete dure (otel, plastic), nu exista nici o dovada ca ambalajele contaminate transmit aceasta infectie.

“Nu exista nicio dovada privind prezenta in alimente a virusului, supravietuirea acestuia in aliment si riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este pozitia oficiala a autoritatilor internationale amintite, care a ramas neschimbata de la inceputul pandemiei pana in prezent”, a mai spus Paul Anghel.

Publicitate

Directorul General ala ANP, mentioneaza ca studiul realizat de Universitatea din Bucuresti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

Paul Anghel atentioneaza ca regulile de igiena la cumparaturi raman aceleasi si cere oamenilor sa le respecte. Astfel, purtarea mastilor in magazine, dezinfectarea frecventa a mainilor cu solutiile pe care toate magazinele le pun la dispozitie, atingerea exclusiva a produselor care sunt puse in cos, sunt cateva din regulile de baza.

“Responsabilitatea in comportament si in comunicare si informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autoritatilor, acesta este apelul meu catre consumatori, presa si institutii”, transmite Paul Anghel.

El a mai spus ca va solicita o opinie oficiala asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategica, in opinia sa “singura entitate in masura sa prezinte un punct de vedere consolidat”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.