Singapore este prima tara din lume care introduce verificarea faciala in sistemul oficial

Singapore este prima tara din lume care foloseste verificarea faciala in sistemul national de evidenta a populatiei, pentru a oferi acces atat la serviciile private, cat si la cele guvernamentale, relateaza BBC.

Agentia guvernamentala pentru tehnologie spune ca va fi „fundamentala” pentru economia digitala a tarii.

Sistemul a fost testat intr-o banca si este acum lansat la nivel national. Tehnologia nu numai ca identifica o persoana, dar se si asigura ca aceasta este cu adevarat prezenta.

“Trebuie sa va asigurati ca persoana este cu adevarat prezenta atunci cand se autentifica, ca nu este o fotografie, un videoclip, o inregistrare reluata sau un deepfake”, a declarat Andrew Bud, fondator si director executiv al iProov, compania din Marea Britanie care furnizeaza tehnologia.

Tehnologia va fi integrata cu schema de identitate digitala SingPass si permite accesul la serviciile guvernamentale.

“Este pentru prima data cand verificarea fetei bazata pe cloud este utilizata pentru a asigura identitatea persoanelor care utilizeaza un sistem national de identitate digitala”, a spus Bud.

Atat recunoasterea faciala, cat si verificarea faciala depind de scanarea fetei unui subiect si de potrivirea acesteia cu o imagine dintr-o baza de date existenta, pentru a-i stabili identitatea.

Citeste si articolul :   Premierul Citu, anunt de ultim moment despre vacantele romanilor

Verificarea necesita consimtamantul explicit al utilizatorului, iar utilizatorul primeste ceva in schimb, cum ar fi accesul la telefon sau sau la aplicatia bancara.

Prin contrast, tehnologia de recunoastere a fetei ar putea scana fata tuturor celor dintr-o gara si ar avertiza autoritatile daca un criminal trece prin fata camerei.

Multe guverne folosesc deja verificarea faciala, dar putine au luat in considerare atasarea tehnologiei la identitatea nationala.

In unele cazuri, acest lucru este urmarea faptului ca nu exista un act de identitate national. In SUA, de exemplu, majoritatea oamenilor folosesc permisele de conducere eliberate de stat ca principala forma de identificare.

China nu a incercat sa asocieze verificarea faciala cu sistemul de evidenta a populatiei, dar anul trecut a adoptat reguli care ii obliga pe clienti sa-si scaneze fetele atunci cand cumpara un nou telefon mobil, astfel incat sa poata fi verificati.

Verificarea faciala este deja raspandita in aeroporturi si multe departamente guvernamentale o folosesc, inclusiv Ministerul de Interne al Regatului Unit si Serviciul National de Sanatate si Departamentul de Securitate Interna al SUA.

Autor