FSLI, anunt important: „Scolile se vor inchide, iar cursurile vor avea loc in scenariul rosu, online”

FSLI, anunt important. Cresterea cazurilor de infectari cu noul coronavirus, in tot mai multe scoli din Romania va duce la inchiderea a tot mai multe unitati de invatamant, iar cursurile se vor incadra in scenariul rosu, avertizeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

“Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant atrage atentia tuturor institutiilor statului responsabile cu buna desfasurare a procesului instructiv-educativ din unitatile de invatamant din Romania ca riscam sa ajungem intr-un blocaj! Explozia cazurilor de imbolnaviri cu noul coronavirus inregistrate in tot mai multe scoli din Romania ne aduce in fata unei situatii pe care guvernantii ar fi trebuit sa o anticipeze: scolile se vor inchide, iar cursurile vor avea loc in scenariul rosu, respectiv in mediul online. Din pacate, insa nici la aceasta ora, dupa prima saptamana din noul an scolar, unitatile de invatamant nu au fost dotate cu infrastructura necesara: lipsesc din multe localitati tabletele pentru elevi si cadre didactice, precum si conexiunea la internet a scolilor. In aceste conditii cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se incalca un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educatie”, se arata in comunicatului FSLI.

Citeste si articolul :   ANM a emis prognoza pentru perioada urmatoare. Cum va fi vremea pana pe 4 iulie

Organizatia sindicala a profesorilor mentioneaza ca sute de mii de elevi in imposibilitatea de a nu putea participa la cursurile online.

“Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant considera ca in absenta unui program national guvernamental, prin care sa se asigure echipamente elevilor si cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea sa participe la scoala online. Speranta ca autoritatile locale vor asigura aceste echipamente este desarta, pentru ca putine sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unitatile de invatamant sa faca proiecte, prin care sa achizitioneze echipamente, este si ea utopica. Atragem atentia si asupra faptului ca in alte tari, precum Germania, cursurile au fost realuate in conditii bune, datorita aplicarii unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unitatilor de invatamant. In acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave si izolate de restul populatiei scolare”, se mai arata in comunicatul FSLI.

Publicitate

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere implicarea Guvernului

Citeste si articolul :   Stare de alerta Romania 2020! Cele mai importante 20 de reguli pe care trebuie sa le respecti. Restrictia care te poate baga in belea

“Guvernul Romaniei, cat si Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii trebuie sa se implice pentru a remedia lacunele legislative in ceea ce priveste protectia copiilor si a angajatilor care au diferite afectiuni si care ii pot transforma in victime ale noului coronavirus. Reamintim si pe aceasta cale faptul ca in contextul actual, cadrele didactice din Romania sunt in linia intai, expuse imbolnavirii cu COVID-19”, se mai mentioneaza in comunicatul FSLI.

Simion Hancescu, Presedintele sindicatului profesorilor, spune ca din cauza lipsei de pregatire a institutiilor statului, multe scoli devin bombe epidemiologice.

“Din pacate, am anticipat acest scenariu pesimist: multe dintre unitatile de invatamant devin bombe epidemiologice, pentru ca institutiile statului nu si-au facut treaba, desi au avut luni bune la dispozitie in care sa aplice un plan bine pus la punct de masuri prin care sa fie protejati atat elevii cat si angajatii din sistem. In acest context, trebuie sa fie urgentata achizitia de tablete pentru elevi si cadre didactice, precum si rezolvarea accesului la internet, pentru ca sunt scoli care inca nu au aceasta facilitate. Realitatea este cruda: ne pregatim in multe dintre scoli de aplicarea scenariului rosu, in care cursurile vor avea loc in sistem online. Am senzatia insa ca guvernantii se afla intr-o stare de amorteala, aflati probabil cu gandul doar la alegerile locale si parlamentare. Nu ne putem bate joc de educatia copiilor! Pot sa inteleg situatia anului scolar trecut, pentru ca a fost una fara precedent pentru lumea intreaga si a aparut peste noapte, dar in multe dintre tari, responsabilii au invatat din perioada trecuta, nu stau sa caute si acum, letargic, solutii”, a declarat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.