Doliu in tara noastra. S-a stins profesorul genial al Romaniei

Doliu in Romania. S-a stins Gheorghe Cuzincu, profesorul celebru pentru intransingenta care i-a marcat cariera. Pentru generatiile de elevi care au invatat in cadrul Liceului “Mihail Kogalniceanu”, chimia era un fel de punte a suspinelor, daca aveau sansa sa nimereasca la “domnul profesor”. Gheorghe Cuzincu a fost un dascal de exceptie, de o corectitudine extraordinara.

Securitatea l-a retinut cat a fost nevoie

Pe vremea lui Ceausescu a trebuit sa fie retinut 24 de ore de Securitatea, pentru ca fiul unui nomenclaturist sa treaca clasa, fiind aproape corigent la Chimie. A fost ridicat intr-o dimineata si dus la sediul Militiei pe motivul ca a spus bancuri cu Ceausescu. Profesorul a fost pus sa dea declaratii. In timp ce el dadea declaratii, la clasa s-a prezentat un profesor inlocuitor, care l-a ascultat pe fiul nomenclaturistului si i-a dat nota maxima. Cu acel zece, elevului i-a iesit media, mai ales ca era si sfarsitul anului. Mult timp s-a discutat despre acest incident in oras, iar profesorul a devenit unul dintre cei mai respectati dascali.

De asemenea profesorul era cunoscut atat in zona, cat si in tara pentru sistemul propriu de notare pe care il adoptase si care reprezenta inca o dovada a corectitudinii sale deja dovedite.

Publicitate

Gheorghe Cuzincu, punea note cu trei zecimale, astfel ca in lucrarile si tezele corectate de acesta apareau note precum 6,123 sau 5,178.

Nici pana acum nu a putut fi descifrat acel algoritm deosebit de notare Se stie doar ca pe marginea foii erau trecute tot felul de note si la final se calcula media.

Gheorghe Cuzincu avea 79 de ani si s-a nascut in judetul Iasi, la Dobrovat.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.