Raed Arafat a facut anuntul: Ce se intampla cu persoanele care refuza testarea

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a anuntat ca persoanele apropiate unui caz confirmat cu coronavirus ar putea fi socotite oficiale ”cazuri probabile” de COVID-19. Masura se discuta la nivel european, iar Romania se va conforma la modelul stabilit.

Astfel, definitiile de caz pentru COVID-19 sunt rediscutate de Comisia Europeana. Persoanele care refuza sa se testeze se vor regasi in categoria ”cazuri probabile”, chiar daca prin refuz incearca sa evite incadrarea la persoane infectate sau suspecte de infectare.

Raed Arafat a declarat, daca se ia aceasta masura la nivel european. „Daca o persoana nu se testeaza si sta cu o persoana pozitiva in casa, acest lucru se va implementa”, a spus Arafat.

“Cazurile probabile” vor fi raportate de catre GCS

”Dureaza pana se adapteaza mecanismele, dar toate aceste date vor fi publicate”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Institutul National de Sanatate Publica a actualizat de ieri definitiile de caz, introducand categoria „cazurilor probabile”.

Citeste si articolul :   Jaful anului 2020 in Franta: 9 milioane de euro furati dintr-o masina securizata

Definitia cazului probabil

Un caz probabil este:

* un pacient care intruneste criteriile clinice enuntate la cazul suspect si este contact al unui caz confirmat sau are legatura epidemiologica cu un focar cu cel putin un caz confirmat;

* un caz suspect cu imagine pulmonara sugestiva pentru COVID-19:

* o persoana cu debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) in absenta unei cauze identificate;

* un adult decedat fara o cauza explicabila, cu insuficienta respiratorie care a precedat decesul si care a fost in contact cu un caz confirmat sau care a avut legatura epidemiologica cu un focar cu cel putin un caz confirmat.

Caz confirmat este o persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice.

In cazul unei decizii a Comisiei Europene, si in aceasta categorie vor fi si cei care refuza testarea.

„Reluarea unor activitati normal ca duce la crestere, precum si revenirea din concedii. Se fac teste si la locul de munca, unele cazuri apar chiar la locul de munca”, a mai declarat Arafat.

Citeste si articolul :   Incendiu puternic la Salonta. ISU este pregatit sa emita un mesaj RO Alert

„La poarta scolii trebuie respectate regulile care trebuie respectate in scoala. Copiii sunt destul de compleanti, respecta in general regulile, dar uneori adultii deruteaza copiii pentru ca un copil sesizeaza de ce trebuie sa respecte regulile la scoala si acasa, nu. Copilul vede cum se comporta adultii. Din ce am vazut, trebuie controlata situuatia prin informarea populatiei. Si adultul care vine sa-l ia trebuie sa respecte regula, mai ales ca devine o zona in care se poate transmite virusul”, a mai spus Raed Arafat.

Autor