Raed Arafat, avertizare de ultim moment: “Nici macar nu am vazut ce e mai rau din aceasta pandemie. ” Ce ne asteapta de acum incolo

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a vorbit despre situatia grea prin care trec sectiile de Terapie Intensiva. Seful DSU spune ca impactul pe sectiile ATI au aparut.

”Impactul pe sectiile de ATI a aparut, cum era de asteptat. Noi mereu au spus ca cu cat cresc cazurile, cu atat creste numarul pacientilor de la ATI si, implicit, al decedatilor. Parte din persoanele care ajung la ATI nu pot fi salvate.

Nu avem deocamdata o descrestre evidenta. La orice moment se poate ajunge la mai rau si la o crestere, mai ales daca nu se respecta regulile”, a mentionat Raed Arafat.

Arafat a spus si ce se va putea intampla peste doar cateva zile.

”Acum vedem o scadere, dar e posibil ca in timpul toamnei, cand revin oamenii la serviciu, scoli, vor duce la o crestere. Depinde de cat de mult respecta populatia regulile. Ne asteptam ca cel putin in toamna si iarna sa avem un efect mai mare decat pana acum, de asta ne concentram pe cresterea capacitatii sectiilor ATI, pe partea COVID.

Citeste si articolul :   Nicolae Banicioiu: In timp ce unii pacienti veniti cu boala din import, ocupa paturile spitalelor, pacientii Romaniei nu au loc sa fie tratati acolo unde si-au platit luna de luna contributia Cas

Vom continua sa crestem numarul paturilor acolo unde putem si unde gasim resursa umana. Nu e suficient sa cresti numarul paturilor si ventilatoarelor, trebuie sa cresti sau sa reorganizezi si resursa umana”, a mai spus seful DSU.

„Pandemia nu a trecut si s-ar putea chiar sa ne trezim ca nici macar nu am vazut ce e mai rau din aceasta pandemie. Adica poate lucrurile sa devina si mai rele. La iarna sa fie mai rau. Pandemia care a fost in 1918-1919, nu primul val a fost cel mai rau. Noi nu avem astfel de informatii, dar noi trebuie sa ne asteptam ca lucrurile pot sa se inrautateasca si noi trebuie sa fim foarte pregatiti.

Sunt foarte multi ”experti” care vin cu pareri neavizate, nefondate, fara argumente stiintifice, dar abereaza toata ziua si, din pacate, au efect asupra unei parti din populatie. Multi respecta regulile, dar aceasta parte mica poate contribui la raspandirea bolii intr-un mod necontrolat.

Citeste si articolul :   Putem calatori in strainatate? Raed Arafat a facut anuntul

Fata de atunci, acum avem alte mecanisme si mijloace de lupta cu boala. Nu putem compara 2020 cu 1919. Totusi, un impact asupra sistemului sanitar se poate produce chiar si in tarile foarte dezvoltate, am vazut asta. Deci nu putem sa spunem ca totul va fi bine.

Putem sa ne asteptam la o situatie mai rea la toamna si la iarna si va trebui sa fim mai bine pregatiti, iar populatia sa fie mai intelegatoare. Noi nu putem rezolva o problema sau limita un risc fara participarea populatiei. Populatia e un factor foarte important in aceasta ecuatie. Daca toti inteleg ca trebuie sa trecem acest hop impreuna, atunci poate reusim sa limitam impactul si sa nu ajungem ca in alte tari”, a declarat Raed Arafat.

Autor