Un vaccin contra coronavirusului dezvoltat de Universitatea din Oxford pare sigur si declanseaza un raspuns imunitar puternic

Studiile care au implicat 1.077 de persoane au aratat ca vaccinul a dus la crearea de anticorpi si celule T care pot lupta impotriva coronavirusului.

Descoperirile sunt extrem de promitatoare, dar este inca prea devreme sa stim daca acest lucru este suficient pentru a oferi protectie.

Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.

Cum functioneaza vaccinul?

Publicitate

Vaccinul – numit ChAdOx1 nCoV-19 – este dezvoltat cu o viteza fara precedent.

Este produs dintr-un virus conceput genetic care determina gripa comuna la cimpanzeii.

Vaccinul seamana cu coronavirusul si sistemul imunitar poate invata cum sa-l atace.

Ce sunt anticorpii si celulele T?

O mare parte din accentul pus pe coronavirus s-a referit pana acum la anticorpi, dar acestea sunt doar o parte a apararii noastre imune.

Anticorpii sunt proteine ​​mici realizate de sistemul imunitar care se lipesc pe suprafata virusurilor.

Anticorpii neutralizanti pot dezactiva coronavirusul.

Celulele T, un tip de celule albe din sange, ajuta la coordonarea sistemului imunitar si sunt capabile sa detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate si sa le distruga.

Citeste si articolul :   Elena Udrea, prima declaratie dupa ce procurorii au cerut o pedeapsa de 12 ani de inchisoare

Aproape toate vaccinurile eficiente induc atat un anticorp cat si un raspuns al celulelor T.

Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile dupa vaccinare, iar nivelurile de anticorpi au ajuns la maxim dupa 28 de zile.

Publicitate

Prof. Andrew Pollard, de la grupul de cercetare din Oxford, a declarat pentru BBC: „Suntem foarte multumiti de rezultatele publicate astazi, deoarece vedem atat neutralizarea anticorpilor, cat si celulele T.

„Dar intrebarea cheie pe care toata lumea vrea sa o stie este: functioneaza vaccinul, ofera protectie … si suntem intr-un joc de asteptare.

Studiul a aratat ca 90% dintre oameni au dezvoltat anticorpi neutralizanti dupa o singura doza. Doar zece persoane au primit doua doze si toate au produs anticorpi neutralizanti.

„Nu stim nivelul necesar pentru protectie, dar putem maximiza raspunsurile cu o a doua doza”, a spus prof. Pollard pentru BBC.

Este sigur?

Da, dar exista reactii adverse.

Nu au existat reactii adverse periculoase in urma administrarii vaccinului, cu toate acestea, 70% dintre persoanele studiate au prezentat fie febra, fie dureri de cap.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, vestea asteptata de multi romani! Cand se termina valul 4?

Cercetatorii spun ca acest lucru ar putea fi gestionat cu paracetamol.

Prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, spune: „Mai este multa munca de facut inainte de a putea confirma daca vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei Covid-19, dar aceste rezultate timpurii sunt promitatoare”.

Mai multe amanunte in acest RAPORT PRELIMINAR

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.