Nelu Tataru, anuntul asteptat de romani: Cand revenim la viata normala

Nelu Tataru, a spus ca, Romania nu a scapat de primul val de imbolnaviri cu noul virus, dar ca prognoza autoritatilor „merge spre 20 de mii de imbolnaviri la finalul primului val, daca sunt respectate regulile”.

Urmatoarele seturi masuri de relaxare ar putea fi adoptate dupa 1 iunie, dar doar in conditiile in care se vor respecta regulile de distantare sociala si numarul de imbolnaviri cu Covid-19 va continua sa scada de la o zi la alta.

„Noi nu am trecut nici de valul 1. Suntem la inceputul pantei descendente”, a declarat Tataru pentru Digi24

Ministrul Sanatatii a avertizat populatia ca numarul infectarilor  poate creste oricand, in conditiile in care autoritatile nu mai impun carantina institutionalizata pentru romanii care se intorc in tara, ci doar masura autoizolarii la domiciliu. In acest caz resposabilitate revine populatiei.

Publicitate

De asemenea, ministrul Sanatatii a dat ca exemplul focarele de coronavirus care sunt inca active in centrele de batrani sau de recuperare neuropsihica, unde situatia trebuie gestionata, in continuare, cu mare atentie.

„Gestionarea focarelor poate aduce si surprize. Ganditi-va la tot ce inseamna aceasta relaxare, tot ce ineamna nerespectarea distantarii sociale, nerespectarea regulilor. In acest caz (de nerespectare a regulilor), vom avea o reluarea a transmiterii in comunitate”, a spus ministrul.

Citeste si articolul :   Nelu Tataru, revoltat: "Am ajuns ciuma Europei"

„Nu vom putea vorbi atunci nici macar de terminarea primului val . Dupa ce vom fi siguri ca s-au respectat aceste reguli si vom avea un numar mai mic de cazuri, atat cazuri noi, cat si cazuri in terapie, putem spune ca am gestionat o prima etapa, sau un prim val”.

Tataru a spus ca varful acestui prim val a fost atins.

„Cand am inceput sa gestionam acest prim val previzionam 10-12.000 de imbolnaviri, in conditiile sarbatorilor pascale sau a zilelor libere de 1 mai, momente greu de gestionat. Am trecut de varful de 15.000. Suntem intr-o scadere a numarului de cazuri active, de la o zi la alta”, a specificat Tataru.

Astfel, Nelu Tataru spera ca de la 1 iunie sa intram in a doua perioada de relaxare.

„Ne ghidam dupa numarul de cazuri noi care apar de la o zi la alta, care trebuie sa fie din ce in ce mai mic”.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.