Legea carantinei intra in vigoare. Ce reguli trebuie sa respectam si ce obligatii au autoritatile

Legea carantinei si izolarii a fost publicata sambata in Monitorul Oficial. Aceasta lege intra in vigoare marti va aduce o serie de modificari.

Conform noii legi, autoritatile au obligatia, incepand cu data de 21 iulie, , sa raporteze numarul persoanelor testate de Covid-19 pentru prima oara, separat de cel al persoanelor retestate.

Cele mai importante prevederi ale Legii:

Izolarea persoanelor bolnave sau purtatoare ale virusului, dar care nu prezinta simptome, poate fi facuta pentru maximum 48 de ore. Medicul poate recomanda prelungirea acestei masuri.

Publicitate

Carantina se va face de acum la domiciliul persoanei vizate, intr-o alta locuinta aleasa de persoana vizata sau intr-un spatiu special al autoritatilor, la cerere.

In carantina pot fi plasati toti cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel national sau international de autoritatile competente.

Daca cineva refuza carantina sau daca incalca masura carantinei, desi initial a consimtit-o, medicul sau organul de control recomanda iar directia de sanatate publica decide, in cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective in carantina institutionalizata daca se constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Premierul a anuntat modificarea Codului Penal si noi masuri pentru sprijinirea angajatilor si angajatorilor

Orice persoana poate contesta in instanta actele administrative emise in baza noii legi a carantinei, acesta fiind si motivul pentru care CCR a declarat neconstitutionala OUG.

In cazul minorilor, masura izolarii se instituie la domiciliul apartinatorului, sau la locatia declarata de acesta.

Institutul National de Sanatate Publica este obligat sa transmita in fiecare zi numarul de teste facute unor persoane netestate anterior, separat de retestarile persoanelor deja infectate sau vindecate.

Cand se impune carantina carantina

”Se va dispune separarea fizica a acestor persoane de alte persoane, in spatii special desemnate de alte autoritati, la domiciliu sau in locul declarat de pesoana carantinata, iar fiecare masura de carantina va fi data individual, nu colectiv, prin decizie motivata a directiei de sanatate publica, care va include si durata masurii, precum si calea de atac prevazuta de lege”

Cand se impune izolarea

„Masura care consta in separarea fizica a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasa sau a persoanelor purtatoare ale unui agent patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive, la domiciliu, la locatia declarata de persoana izolata, intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, in vederea monitorizarii starii de sanatate si aplicarii unui tratament, dupa caz, masura instituita in scopul vindecarii si reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimtamantului persoanelor, sau, in lipsa acestuia, prin decizia individuala motivata a directiei de sanatate publica, care va contine mentiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele de identificare ale persoanei izolate, durata masurii si calea de atac prevazuta de lege„, potrivit Legii 136.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.