Ultima ora: Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei si izolarii. Cand intra in vigoare

Romania se confrunta cu o crestere masiva a cazurilor de coronavirus. In acest context, Klaus Iohannis a promulgat sambata, 18 iulie, legea carantinei si izolarii, potrivit anuntului facut de Administratia Prezidentiala.

Presedintele Romaniei se afla la Bruxelles, unde participa la Consiliul European, pentru negocierea planului de relansare a economiei UE.

Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, potrivit comunicatului Presedintiei.

Aceasta lege privind carantina si izolarea a fost adoptata joi seara de Senat, in calitate de camera decizionala. Raportul legii s-a modificat miercuri seara de senatorii juristi si cuprinde adoptarea de mai multe amendamente

Publicitate

Printre modificarile aduse actului normativ se numara obligatia INSP de a comunica separat numarul cazurilor noi de cele retestate. De asemenea, un alt amendament prevede ca izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune intr-o prima faza la domiciliul.

Din lege au fost scoase paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Inca 5 noi cazuri de infectare cu coronavirus. Bilantul ajunge la 44. Unde se afla acum

Ministerul Sanatatii va fi obligat sa creeze un corp al voluntarilor pentru situatii de urgenta la care statul sa poata apela cand e nevoie.

De asemenea, personalul medical detasat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurna de 2%, cat si cazarea si transportul in localitatea unde a fost dispusa detasarea. Detasarea nu poate depasi 30 de zile.

Persoanele care contesta juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instante in acest sens este executorie, a decis, miercuri seara, Comisia juridica a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.

Legea carantinei a fost promulgata de Klaus Iohannis si este publicata in Monitorul Oficial. Cu toate acestea, vor trebui sa treaca 3 zile pana cand aceasta va fi aplicata, conform Constitutiei.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.