Ultima ora: Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei si izolarii. Cand intra in vigoare

Romania se confrunta cu o crestere masiva a cazurilor de coronavirus. In acest context, Klaus Iohannis a promulgat sambata, 18 iulie, legea carantinei si izolarii, potrivit anuntului facut de Administratia Prezidentiala.

Presedintele Romaniei se afla la Bruxelles, unde participa la Consiliul European, pentru negocierea planului de relansare a economiei UE.

Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, potrivit comunicatului Presedintiei.

Aceasta lege privind carantina si izolarea a fost adoptata joi seara de Senat, in calitate de camera decizionala. Raportul legii s-a modificat miercuri seara de senatorii juristi si cuprinde adoptarea de mai multe amendamente

Printre modificarile aduse actului normativ se numara obligatia INSP de a comunica separat numarul cazurilor noi de cele retestate. De asemenea, un alt amendament prevede ca izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune intr-o prima faza la domiciliul.

Din lege au fost scoase paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor.

Citeste si articolul :   Medic roman, adevarul despre situatia din spitale: "Nu am avut niciodata aceasta medie de varsta"

Ministerul Sanatatii va fi obligat sa creeze un corp al voluntarilor pentru situatii de urgenta la care statul sa poata apela cand e nevoie.

De asemenea, personalul medical detasat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurna de 2%, cat si cazarea si transportul in localitatea unde a fost dispusa detasarea. Detasarea nu poate depasi 30 de zile.

Persoanele care contesta juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instante in acest sens este executorie, a decis, miercuri seara, Comisia juridica a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.

Legea carantinei a fost promulgata de Klaus Iohannis si este publicata in Monitorul Oficial. Cu toate acestea, vor trebui sa treaca 3 zile pana cand aceasta va fi aplicata, conform Constitutiei.