Medicul Mihai Craiu trage un puternic semnal de alarma: “Nu mai avem unde sa punem copiii cu SARS-CoV-2”

Valul 4 al pandemiei a lovit puternic si in Spitalele de pediatrie din Bucuresti. Acestea sunt pline de copii infectati cu noul coronavirus. Medicii au ajuns in situatia in care trebuie sa decida cine are prioritate la internare. Medicul Mihai Craiu a tinut sa precizeze ca parintii copiilor care au COVID NU sunt vaccinati.

„Acum este atat de rau, incat noi, la Institut (Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei si parintii lor, e plin. Nu mai avem pe unde sa-i punem. Lumea nu realizeaza ca am ajuns in situatia de a trebui sa ne gandim pe cine trebuie sa internam primul.

Evident ca nu e nimeni, din punct de vedere moral, atat de stanca, incat sa zica: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emotii, de povesti, de pacienti care sunt mai grav, dar am ajuns intr-o pozitie in care nu e usor sa fii medic de garda in Romania astazi”, a marturisit medicul pediatru Mihai Craiu la Digi 24.

Citeste si articolul :   Scolile care intra in scenariul rosu

„Aproape la fel ca ai nostri colegi de la adulti. Si lucrurile nu se vor opri aici”

Publicitate

Medicul pediatru a spus ca aceeasi situatie se intalneste la toate celelalte spitale de copii din Bucuresti, la „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” etc. Sunt pline de copii care au COVID, iar perspectivele sunt si mai sumbre.

„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie sa-i tinem pe cei de terapie intensiva -, dar au nevoie de ajutor, au febra, au diaree, nu pot sa manance. Avem in momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-nascut, de cateva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, stiti ca noi suntem campioni in Uniunea Europeana la mame minore. Avem si celelalte mame, care sunt adulti. Nu e bine. Si o sa fie din ce in ce mai multi si, din pacate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicatie specifica”, avertizeaza medicul.

Citeste si articolul :   Israelul interzice zborurile: "Sigilam ermetic tara"

Niciunul dintre parintii acestor copii nu este vaccinat, a punctat medicul pediatru. „Un copil de o luna nu merge nici in club, nici niciunde. A luat de la parinti, de acasa. Mama lui e pozitiva si ea”, a spus Mihai Craiu, confirmand sfaturile multor specialisti care spun ca cea mai buna metoda de a-i proteja pe copiii care nu pot fi vaccinati este sa se vaccineze adultii din jurul lor.

Valul patru al pandemiei are drept caracteristica o vulnerabiliate mai mare a copiilor in fata virusului. Spre deosebire de celelalte variante ale SARS-CoV-2, tulpina Delta se raspandeste cu o mai mare usurinta si este mai agresiva in cazul copiilor, care pana acum nu erau atinsi de boala sau faceau forme usoare sau asimptomatice.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.