Iranul a aflat cauza incidentului din complexul nuclear Natanz, dar refuza sa o dezvaluie

Administratia de la Teheran a anuntat, vineri dupa-amiaza, ca a aflat cauza incidentului produs in compexul nuclear Natanz, dar deocamdata nu o va dezvalui “din ratiuni de securitate”, amplificand speculatiile privind un nou act de sabotaj comis de alte tari.

“Investigatiile efectuate de agentiile relevante au stabilit cu precizie cauza incidentului produs in complexul nuclear Natanz. Din ratiuni de securitate, cauza si detaliile incidentului vor fi anuntate la un moment potrivit”, a declarat Keyvan Khosravi, purtatorul de cuvant al Consiliului National pentru Siguranta Nationala din Iran, citat de agentiile de presa Tasnim si Reuters.

Potrivit expertilor, in incident a fost avariata o fabrica de asamblare a centrifugelor. Presupusul atac a fost revendicat de o grupare necunoscuta, “Gheparzii Patriei”, care ar putea fi apropiata de grupuri disidente iraniene din exil. Insa, potrivit agentiei Associated Press, exista riscul ca incidentul din complexul nuclear Natanz sa fie un nou act de sabotaj extern, asemanator cu atacul cibernetic Stuxnet, atribuit Israelului si SUA.

Citeste si articolul :   Supravietuirea altarului Bisericii Ortodoxe din Beirut aduce speranta. Imaginile exploziei

Iar reactiile Teheranului releva ca aceasta ipoteza este tratata cu seriozitate. “Daca se va dovedi ca tara noastra a fost atacata cibernetic, vom riposta”, a avertizat generalul Gholam Reza Jalali, comandantul unitatii antisabotaje a armatei iraniene.

Publicitate

Publicitate

Administratia de la Teheran a incercat initial sa minimizeze incidentul, explicand ca a fost un incendiu care a afectat “instalatii industriale”. Insa imaginile prezentate de Televiziunea iraniana arata daune de amploare care ar fi putut fi cauzate de o explozie urmata de incendiu.

Incidentul s-a produs la un imobil aflat in curs de constructie, situat deasupra complexului nuclear subteran de la Natanz. “Nu exista motive de ingrijorare”, a sustinut Behrouz Kamalvandi, purtatorul de cuvant al Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica. Complexul nuclear Natanz este monitorizat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).

Incidentul intervine dupa ce vineri a avut loc o explozie suspecta in Teheran, intr-o zona in care specialistii cred ca ar putea fi efectuate teste balistice.

MAE precizeaza ca, potrivit informatiilor comunicate de autoritatile britanice, decizia Guvernului de la Londra a fost luata in baza recomandarilor expertilor de sanatate si a specialistilor epidemiologi care urmaresc indicatorii aferenti COVID-19 din toate tarile si ca o noua evaluare a masurilor se va face la sfarsitul acestei luni.

Citeste si articolul :   Alerta ANM. Un ciclon ar putea lovi Romania. Anuntul facut de meteorologi

Autoritatile din Marea Britanie au publicat, vineri, lista completa a tarilor pentru care nu se aplica izolarea, dar Romania nu se afla printre aceste state.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.