Alerta: Cod rosu pentru Romania. Anuntul meteorologilor pentru acest weekend

S-a emis cod rosu de inundatii in Romania. Meteorologii anunta vremea pentru weekend.

Hidrologii anunta ca raurile din bazinul hidrografic Prut, in amonte de Acumularea Stanca Costesti, din judetul Botosani, raman sub avertizare de Cod rosu de inundatii pana la miezul noptii, in vreme ce alte 27 de rauri si afluentii mici ai Dunarii, se vor afla sub Cod galben si Cod portocaliu de viituri in acelasi interval, precizeaza Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Potrivit hidrologilor, pana la miezul noptii sunt prognozate viituri rapide, cresteri de debite si de niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de aparare, pe raul Prut – zona amonte Acumularea Stanca Costesti (judetul Botosani).

Cod galben si cod portocaliu

Codul galben si Codul portocaliu vor afecta urmatoarele bazine hidrografice de pe raza a 29 de judete: Tisa, Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Ier, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, afluentii mici ai Dunarii situati in zona amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, Desnatui, Jiu, Olt, Arges si Siret.

Citeste si articolul :   S-au schimbat regulile pentru romanii cu coronavirus

Alerta de  Cod Rosu de inundatii in Romania

Avertizarile de cod rosu, cod portocaliu si cod galben, au fost transmise de INHGA catre: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. si Administratiile Bazinale de Apa Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau – Ialomita, Siret, Prut-Barlad si Dobrogea-Litoral.

Vremea in weekend

Vremea pentru ziua de sambata

Meteorologii anunta vreme calda, in special dupa amiaza. Cerul va fi variabil, cu innorari temporar accentuate, in special seara, cand vor exista perioade cu averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si vijelii. Astfel de fenomene se vor semnala cu precadere in zonele montane si in regiunile nord-vestice si nordice. Izolat va fi grindina. Temperaturile maxime se vor situa intre 28 si 32 de grade, iar cele minime intre 10 si 22 de grade, pe litoral.

Vremea in Bucuresti

Citeste si articolul :   Pacientii cu COVID-19 vor fi tratati prin ozonoterapie

Meteorologii anunta ca vremea in Bucuresti va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima se va situa in jurul a 32 de grade, iar cea minima va fi de 15…17 grade, usor mai scazuta in zona preoraseneasca.

Vremea duminica

Potrivit meteorologilor, vremea va fi calduroasa in majoritatea regiunilor. La campie, pe arii restranse disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitati, indeosebi in Campia de Vest.

In nord-vestul, nordul, nord-estul si centrul tarii, precum si in zonele montane si submontane vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica se va manifesta prin innorari temporar accentuate, averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului, grindina si vijelii.

Meteorologii anunta ploi torentiale. Pe arii restranse cantitatile de apa vor fi mai insemnate. In restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene extreme va fi redusa. Temperaturile maxime se vor incadra, in general, intre 27 si 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse intre 12 si 23 de grade.

Citeste si articolul :   Alerta METEO: Cod galben si de ploi torentiale pentru Bucuresti si 29 de judete

Vremea in Bucuresti

Meteorologii anunta ca vremea in Bucuresti va fi calduroasa, duminica,  iar disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima va fi de 33…34 de grade, iar cea minima de 17…19 grade.

Autor