CCR, a decis: Carantina instituita in cazul persoanelor care vin din zone de risc, neconstitutionala

CCR a decis ca este neconstitutionala prevederea prin care carantina pentru persoanele care intra pe teritoriul Romaniei din zonele afectate este instituita prin ordin al ministrului Sanatatii.

CCR a luat aceasta decizie in urma sesizarii Avocatului Poporului.

UPDATE: De indata ce decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, aceste restrictii dispar pentru oamenii care vin de oriunde din strainatate, ori care acum sunt internati. Regulile ar putea fi reintroduse doar printr-o lege votata in Parlament, spun judecatorii.

Raspandirea epidemiei a fost tinuta in frau pana acum prin masuri precum carantina, izolarea sau internarea celor infectati cu Covid 19. Dupa expirarea starii de urgenta, o parte din aceste masuri au fost mentinute printr-un ordin semnat de Ministrul Sanatatii.

Tocmai aceasta este una dintre probleme, spun judecatorii Curtii Constitutionale. Restrangerea acestor drepturi fundamentale ar trebui facuta prin lege votata in parlament, nu acte normative semnate de ministri.

CCR a decis ca este neconstitutional un articol din ordonanta 11 de anul acesta, prin care ministrul Sanatatii are dreptul sa instituie carantina pentru persoanele care intra pe teritoriul Romaniei din zonele afectate de epidemie.

Citeste si articolul :   Israelul a invins pandemia: "Mai putine restrictii, mai multe teste si mai multe vaccinuri. Asta e cheia spre victorie in lupta cu pandemia”

In 3 iunie, Avocatul Poporului a sesizat CCR cu o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la art. 4 alin. (3) si (4), art. 65 lit.s), s), art. 66 lit.a), b) si c) si art. 67 alin. (2) lit.b) din Legea 55/2020 privind starea de alerta in Romania.

Conform Avocatului Poporului, prin aprobarea de catre Parlament a unei hotarari a Guvernului de instituire a starii de alerta se aduce atingere principiului separatiei puterilor in stat.

Avocatul Poporului spune ca prin introducerea unei “noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului”, Parlamentul “a convertit natura juridica traditionala de act administrativ normativ a hotararii de Guvern intr-un document politic” care vizeaza exclusiv raportul constitutional dintre Parlament si Guvern.

Surse din CCR au declarat pentru HotNews.ro ca institutia a admis sesizarea Avocatului Poporului.

Cea de a doua sesizare a Avocatului Poporului dezbatuta joi de Curtea Constitutionala a vizat art.25 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si art.8 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

Citeste si articolul :   Orban, decizie de ultima ora. Se aplica de la 1 iulie

Avocatul Poporului declara ca “dispozitiile mentionate sunt neconstitutionale, in masura in care permit dispunerea unor masuri de restrangere a exercitiului libertatii individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sanatatii)”.

“Restrangerea exercitiului drepturilor si libertatilor de catre un membru al puterii executive contravine atat principiului securitatii juridice, cat si principiului legalitatii restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Autor