Ce se intampla cu majorarea de 40% a pensiilor. CCR a decis

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins sesizarea facuta de Guvern cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie. Astfel, CCR a stabilind ca actul normativ este constitutional.

Judecatorii CCR s-au pronuntat miercuri cu privire la o modificare facuta de reprezentantii PSD la rectificarea bugetului pe 2020. Hotararea vine exact in contextul in care Executivul pregateste un nou proiect de buget pentru 2021. Astfel, sansele sunt minime ca pensiile sa fie majorate cu 40%. O majorare cu 14% a pensiilor produce deja efecte.

Legea care prevede majorarea cu 40%, declarata constitutionala miercuri de CCR, va fi trimisa pentru promulgare presedintelui Klaus Iohannis, care poate sa o retrimita in Parlament pentru reexaminare. Tinand cont de noua majoritate din Parlament,  este posibil sa anuleze cresterea cu 40% a pensiilor si sa pastreze cresterea de 14% stabilita anul trecut de guvernul PNL.

In data de 13 octombrie 2020, Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala privind rectificarea bugetara care prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Potrivit Executivului, Parlamentul “a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii si perspectivele evolutiei situatiei bugetului consolidat si a economiei generale, cu consecinta afectarii principiului securitatii juridice”.

Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%, amendament sustinut de PSD la legea rectificarii bugetare.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.