Hotararea de Guvern care instituie starea de alerta poate fi contestata in instanta

Proprietarii de restaurante, terase, locuri de joaca sau cazinouri care se simt discriminati fata de alti antreprenori care si-au putut redeschide afacerile dupa incetarea starii de urgenta pot ataca in instanta Hotararea de Guvern emisa luni, prin care se instituie starea de alerta.

Chiar daca Legea privind instituirea starii de alerta a intrat in vigoare, OUG 68/2020 nu a fost abrogata si ofera cadrul legal pentru ca detinatorii de afaceri sa se considere vatamati intr-un drept sau interes legitim.

Articolul 42 din ordonanta prevede posibilitatea atacarii in contencios administrativ a hotararii de guvern prin care se instituie starea de alerta.

“Hotararile prin care se declara, se prelungeste sau inceteaza starea de alerta, precum si cele prin care se stabileste aplicarea unor masuri pe durata starii de alerta, la nivel national sau pe teritoriul mai multor judete, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar cele prin care se declara, se prelungeste sau inceteaza starea de alerta, precum si cele prin care se stabileste aplicarea unor masuri pe durata starii de alerta, la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti, se publica in Monitorul Oficial al autoritatii administrativ-teritoriale respective si intra in vigoare la data publicarii. Hotararile prevazute la alin. (1) se aduc neintarziat la cunostinta populatiei prin mijloacele de comunicare in masa, se difuzeaza pe posturile de radio si de televiziune in cel mult doua ore de la adoptare si sunt retransmise in mod repetat in primele 24 de ore de la instituirea starii de alerta. Hotararile prevazute la alin. (1) pot fi atacate in conditiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ”, prevede OUG 68/2020.

Legea contenciosului administrativ ofera posibilitatea celor vatamati nu numai sa obtina anularea hotararii in instanta, dar si repararea pagubei create.

Publicitate

“Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public”, prevede legea 554/2004.

De asemenea, legea permite Avocatului Poporului sa faca propria ancheta, iar daca apreciaza ca ilegalitatea actului nu poate fi inlaturata decat prin justitie, atunci poate sesiza instanta competenta de contencios administrativ de pe raza domiciliului petentului. In acest caz, petitionarul dobandeste de drept calitatea de reclamant, urmand sa fie citat in aceasta calitate.

Legea da posibilitatea si Ministerului Public sa se autosesizeze atunci cand constata restrangerea unor drepturi prin exces de putere.

“Ministerul Public, atunci cand, in urma exercitarii atributiilor prevazute de legea sa organica, apreciaza ca incalcarile drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor se datoreaza existentei unor acte administrative unilaterale individuale ale autoritatilor publice emise cu exces de putere, cu acordul prealabil al acestora, sesizeaza instanta de contencios administrativ de la domiciliul persoanei fizice sau de la sediul persoanei juridice vatamate. Petitionarul dobandeste de drept calitatea de reclamant, urmand a fi citat in aceasta calitate. (5) Cand Ministerul Public apreciaza ca prin emiterea unui act administrativ normativ se vatama un interes legitim public, sesizeaza instanta de contencios administrativ competenta de la sediul autoritatii publice emitente”, mai prevede Legea 554/2004.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.