Starea de alerta intra in vigoare. Ce noi masuri intra in vigoare

Incepand de astazi, Romania intra oficial in starea de alerta. Primul Ministru, Ludovic Orban, a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit despre noile masuri adoptate.

Ce masuri intra in vigoare

„ Am ramas siderat cand am vazut ca oameni care ne acuzau ca am dat amenzi acum acuzau ca nu am dat. O conduita corecta din partea tuturor contribuie la sanatatea publica. Din punctul meu de vedere, cat e evident ca acest virus genereaza riscuri majore, inclusiv pentru viata, orice comportament care nu e corect si care poate duce la infectare trebuie sanctionat. Suntem democratie, dar nu e anarhie. Democratia functioneaza in beneficiu celor care respecta regulile”, a spus Orban.

Ce se intampla in starea de alerta

Publicitate

Premierul a declarat ca MAI si Politia locala trebuie sa se implice mult mai mult pe toata perioada starii de alerta, pentru a opri pe cei care nu respecata masurile prevazute de lege.

„Majoritatea cetatenilor sunt oameni cu respect fata de lege, care au fost alaturi de noi si a caror responsabilitate a contribuit la tinerea sub control a epidemiei. Trebuie sa-i ferim de unii care se pare ca nu inteleg, o comunitate care se manifesta agresiv si sfideaza regulile” a mai declarat Ludovic Orban.

Citeste si articolul :   Anglia se inchide din nou. Boris Johnson a facut anuntul

Obligatiile cetatenilor pe perioada starii de alerta:

Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversari, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfasurate in spatii inchise, va fi avut in vedere acelasi numar de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igiena si pe cat de mult posibil respectarea distantei fizice.

Daca evenimentul familial implica o slujba religioasa in interiorul bisericii (ex: nunta, botez, inmormantare), numarul maxim de persoane care pot participa este de 16

Daca slujba se tine in curtea bisericii, numarul participantilor NU este limitat, insa se vor respecta masurile de prevenire si protectie stabilite.

Hotararea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea starii de alerta nu restrictioneaza deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot parasi domiciliul in orice interval orar doresc. Ramane insa valabila recomandarea de a limita pe cat de mult posibil deplasarile si de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectarii cu noul Coronavirus.

Citeste si articolul :   "Spitalul a gresit, a facut lucrarile fara aprobare". Prima explicație pentru ceea ce s-a intamplat la Piatra Neamt

Declaratia pe propria raspundere necesara pentru justificarea deplasarii intre localitati poate fi scrisa si de mana cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicitatii. In cazul in care o noua deplasare respecta acelasi traseu mentionat in declaratia pe propria raspundere, atunci aceasta poate fi refolosita si in alte zile, taind cu o linie data precizata initial si completand noua data aferenta zilei in care are loc deplasarea.

Persoanele care nu respecta obligatia de a purta masca in spatiile mentionate pot fi sanctionate contraventional in baza Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicata in Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de catre persoane fizice a masurilor individuale de protectie a vietii“ se sanctioneaza cu amenda intre 500 de lei si 2500 de lei.

Terasele raman inchise in perioada starii de alerta, potrivit Hotararii nr. 24 a CNSSU si anexei atasate. .

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.