Cum poate profita Romania de pe urma zacamintelor de gaz descoperite de turci in Marea Neagra

Romania ar putea avea de castigat din zacamintele de gaz descoperite de turci in Marea Neagra. Romanii s-ar putea folosi de infrastructura de evacuare a gazelor pe care o va construi Turcia, spune Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anuntat zilele trecute ca Turcia a gasit in Marea Neagra 320 de miliarde de metri cubi de gaz, cantitate ce ar putea satisface nevoile tarii in urmatorii ani. Cantitatea nu este suficienta pentru ca turcii sa devina independenti, insa este totusi importanta. Pietele sunt interconectate, ceea ce inseamna ca si Romania va avea de castigat.

Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei, spune ca daca turcii vor construi repede infrastructura de evacuare a gazelor si romanii se vor putea folosi de aceeasi infrastructura pentru gazul romanesc din zona.

Publicitate

„Pentru consumatori eu cred ca este o veste buna. Cu cat ai mai mult gaz, cu cat ai mai multe resurse de aprovizionare, cu atat se creeaza premizele pentru obtinerea unor preturi mai competitive. Pentru producatori ne indreptam, din punctul meu de vedere, catre o abundenta regionala. Pentru producatori nu e neaparat o veste buna. Ar putea sa aiba probleme in a-si gasi un cumparator pentru cantitatile produse”, a declarat Razvan Nicolescu, expert in energie.

Americanii de la Exxon si-au manifestat intentia de a-si vinde participatia sa de 50% din proiectul Neptun din Marea Neagra. Ar fi intersate mai multe companii de participatia de 50% pe care Exxon Mobil o detine in proiectul Neptun de explorare si exploatare a gazelor din Marea Neagra, alaturi de OMV Petrom. Pe de-o parte ar fi un consortiu format din compania romaneasca Romgaz, Compania nationala de gaze naturale din Polonia, PGNiG, si OMV Petrom care are drept de preemtiune. Pe de alta parte ar fi si compania ruseasca Lukoil.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.