Cine a vrut sa incalce restrictiile le-a incalcat. Nu cred ca va fi Apocalipsa dupa 15 mai

Jurnalistul si publicistul Ion Cristoiu explica decizia CCR privind starea de alerta si afirma ca nu vede niciun pericol daca, incepand din 15 mai, nu vor exista reguli instituite prin lege care sa-i oblige pe romani sa respecte regulile de distantare sociala.

Ion Cristoiu afirma ca decizia CCR, luata in urma sesizarii Avocatului Poporului, vizeaza Ordonanta de urgenta 21/2004, prin care se reglementeaza regimul starii de alerta, si nu un act normativ recent.

„Pe drept cuvant, CCR a stabilit ca pot fi instituite restrictii daca sunt date prin lege. CCR a interzis din start ca prin Hotarire de Guvern sau ordin al prefectilor sa limitam libera circulatie in afara localitatii”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu a subliniat ca magistratii CCR au declarat constitutionala posibilitatea proclamarii starii de alerta, dar, mai departe, aceasta stare de alerta trebuie bine definita printr-o lege adoptata de Parlament: cand se instituie, cum si in ce consta.

Publicitate

„Intre timp Guvernul a facut un proiect de lege ce cuprinde o serie de restrictii ce pot fi decise numai prin lege si a trimis Parlamentului. Acest proiect de lege nu are nicio legatura cu decizia CCR decat ca restrangerea drepturilor poate fi facuta numai prin lege. S-a confirmat obligativitatea ca Guvernul sa nu dea ordonanta de urgenta, ci sa trimita la Parlament”, a precizat publicistul.

Citeste si articolul :   Alexandru Arsinel s-a stins din viata! Anuntul facut de fiul actorului

Ion Cristoiu critica, in acest context, atitudinea PNL, un partid care „s-a pretins un adept al libertatilor individuale”.

„PNL, in aceste zile, prin criticile la decizia CCR privind amenzile si apoi prin campania isterica impotriva amendamentelor aduse de Parlament legii initiate de Guvern, ma stupefiaza pentru un partid care se considera democrat. Acest partid a trimis un proiect de lege care incalca drepturile omului. Parlamentul cu majoritatea pesedista a foat infinit mai democrat decat Guvernul”, puncteaza jurnalistul.

Ion Cristoiu spune ca in ciuda restrictiilor, dupa 15 mai, aceste vor functiona numai pe hartie, pentru ca in realitate lucrurile vor sta altfel.

„In practica, dupa 15 mai, sigur ca vor functiona unele restrictii, dar numai in documentele juridice. In realitate, noi vom avea de-a face cu o revarsare de libertate din partea romanilor (…) Romania este la ora actuala una dintre cele mai ciudate tari din lume. In timp ce in toata Europa bate uraganul relaxarii, Romania isi propune, daca vedem si proiectul de lege si regimul Iohannis, dupa 15 mai nici sa nu deschida fereastra”, sustine publicistul.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt despre carantinarea Capitalei

Ion Cristoiu avertizeaza ca dupa 15 mai vor aparea foarte multe probleme practice pe care romanii le vor rezolva in stilul propriu.

„Sunt mii de probleme practice care se vor ivi, pe care romanii le vor rezolva prin spulberare, si atunci vom avea iar situatia tipic romaneasca in sensul ca legea spune una si romanii nu vor tine cont de lege”, spune publicistul.

Desi nu vede o tragedie lipsa unei legi care sa impuna restrictii pe perioada starii de alerta, Ion Cristoiu spune ca guvernantii au la indemana cateva solutii pentru a acoperi vidul legislativ.

„O solutie ar fi ca Iohannis sa prelungeasca starea de urgenta, dar la orgoliul lui, pentru ca a zis ca nu, nu cred ca va risca. Alta varianta este posibilitatea ca proiectul de lege trimis in Parlament de Guvern sa devina ordonanta de urgenta. Si o a treia varianta este ca proiectul Guvernului sa devina ordonanta de urgenta, dar cu toate modificarile din Parlament. E asa o apocalipsa pe toate televiziunile si toate site-urile ca aoleu ne apuca 15 si nu avem ordonanta. Puteti sa-mi spuneti si mie ce nenorocire va fi daca pe 15 nu e reglementat nimic? Ce sa fie reglementat pentru ca foarte multe restrictii au cazut. Ce se poate intampla vineri, sambata si duminica pana intra restrictiile legale in vigoare? E o prostie care vine dintr-o credinta falsa, si anume ca romanii au respectat regulile de teama amenzilor. Nu e adevarat”, sustine publicistul.

Citeste si articolul :   Declaratia oficiala a medicilor de la Institutul Matei Bals. Adevarul despre fratele lui Florin Salam

Ion Cristoiu nu crede ca va fi un dezastru national lipsa reglementarilor dupa 15 mai si nu exclude posibilitatea sa se gaseasca, totusi, o solutie legislativa pentru aceasta perioada.

„Nu am inteles de ce s-a creat aceasta nebunie ca daca nu e reglementare, e dezastru national, echivalent cu cedarea Ardealului. Cine a vrut sa incalce restrictiile, le-a incalcat si cand erau amenzi. Nu cred ca va fi apocalipsa, dar probabil vor gasi si o solutie legislativa”, a mai spus jurnalistul.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.