Document. Hotararea CNSU se modifica.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat hotararea prin care creste la 6 la mie pragul incidentei COVID la care se inchid magazinele la ora 18:00 si la care se introduce carantina de weekend. In aceasta hotarare sunt prezente si masurile anuntate azi de premierul Florin Citu – scutirea de carantina pentru persoanele vaccinate si posibilitatea ca minorii cu varste intre 6 si 12 ani sa participe la activitati fara test COVID negativ.

Decizia adoptata joi de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta

Art.1 – (1) Se propune interzicerea circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in zilele de vineri, sambata si duminica, in intervalul orar 20,00-5,00, in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 7,5/1.000 de locuitori, cu urmatoarele exceptii:

a)deplasarea persoanelor vaccinate impotriva virusului SARS-CoV2 si pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

b)deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/ gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;

Publicitate

c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anunt de ultima ora despre inceperea anului scolar

d)deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care pot fi dovedite prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;

e)deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie;

(2) Masura prevazute la alin. (1) nu se mai aplica daca incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art.2 – Se propune ca de la interdictia de circulatie a persoanelor in afara locuintei/gospodariei, aplicabila pe tot parcursul saptamanii, in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile depaseste 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20,00-5,00 sa se introduca o noua exceptie pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV2 si pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19.

Art.3 – (1) Se propune limitarea programului de lucru cu publicul in intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sambata si duminica. In intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Citeste si articolul :   Eficacitatea vaccinurilor impotriva COVID-19 asupra tulpinilor mutante ale virusului

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), unitatile farmaceutice, benzinariile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum si operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane si rutier de marfuri isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara.

(3) Masura prevazuta la alin. (1) nu se mai aplica daca incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art.4 – Se propune cresterea varstei pana la care copii sunt exceptati de la obligatia prezentarii rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activitati unde accesul este permis sub aceasta conditie, de la 6 ani la 12 ani.

Art.5 – Se propune ca in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 6/1.000 de locuitori, la nivelul centrelor comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice sa fie delimitate de restul spatiului, astfel incat accesul in aceste zone sa fie permis doar pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19 sau, in cazul persoanelor fizice provenite din state ale caror autoritati nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, in baza unui document, pe suport hartie sau in format electronic, care sa ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infectia cu virusul SARS-CoV-2.

Citeste si articolul :   Sute de persoane, condamnate la detentie pe viata in Turcia in urma complotului militar din 2016

VEZI AICI HOTARAREA CNSU

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.