Veste buna pentru romani! Banii intra chiar pe card! Ce conditii trebuie indeplinite pentru a accesa suma.

Conform Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), incepand de luni fermierii pot depune cereri de finantare pentru a obtine sprijin financiar in proportie de 70% din valoarea primei de asigurare platita in sectorul vegetal.

Banii vor intra direct pe card

In intervalul 11 mai – 30 noiembrie 2020 va fi deschisa submasura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), cand se va incepe cu sectorul vegetal. Pe pagina d einternet va fi comunicata ulterior perioada in care se vor putea depune cererile de finantare.

Sesiunea de depunere a cererilor de finantare va dispune de o alocare totala de aproximativ 40 milioane euro, spunea Misitrul Agriculturii.

„O noutate importanta este faptul ca se va organiza o sesiune anuala de primire a cererilor de finantare, fata de sesiunea precedenta, cand existau sesiuni diferite pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna. Precizam ca, fata de anul trecut, Ghidul solicitantului aplicabil pentru sesiunea din acest an include o serie de imbunatatiri si simplificari. Astfel, o prima modificare o reprezinta intensitatea unica a sprijinului financiar care este acum de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier (solicitantul finantarii), fata de sesiunea anterioara cand intensitatea era calculata in functie de dimensiunea exploatatiei asigurate”, scrie AFIR.

Citeste si articolul :   Alerta in toata Europa. Pana de curent uriasa. Vestea vine din Austria

Eliminarea obligativitatii de a prezenta extrasul din Registrul Agricol si acceptarea documentelor aferente platilor prin POS pentru justificarea platii a cel putin 50% din valoarea integrala a primei de asigurare este o noua simplificare. Totodata, fiind simplificat calculul privind dimensiunea economica a exploatatiei si Cererea de finantare, in sensul eliminarii obligativitatii de a completa suprafetele asigurate pentru fiecare parcela.

Pentru sprijinul financiar disponibil in cadrul submasurii 17.1, solicitantii trebuie sa fie fermieri activi, sa incheie un contract pentru riscurile eligibile prevazute de Ghidul solicitantului cu o societate de asigurari si sa se angajeze sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract.

In cadrul acestei linii de finantare, riscurile sunt fenomenele climatice nefavorabile: grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), seceta, arsita, inundatiile, furtuna, vijelia, ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata, uraganul sau tornada.

In cazul producerii unui fenomen climatic nefavorabil plantele trebuie sa fie recunoscute in mod oficial de autoritatile competente din Romania, mentioneaza AFIR.

Citeste si articolul :   Curs valutar BNR, miercuri, 9 decembrie 2020. Ce se intampla astazi cu principalele valute

„In contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim in sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submasuri, care vine cu o serie de simplificari si avantaje si ii incurajam pe toti sa-si asigure culturile, prin incheierea acestor asigurari, pentru care Ministerul acorda prin PNDR o finantare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor”, a declarat Adrian Oros, Ministrul Agriculturii.

Anul trecut au fost formulate 1.077 cereri de finantare eligibile, iar anul acesta, pana la aceasta data au fost contractate 998 cereri cu o valoare de aproximativ 1,75 milioane de euro, 800 din acestea fiind platite, diferenta cererilor fiind in stadiul contractarii sau al platii, scrie Agerpres.

Autor