Se indreapta SUA si China spre un nou tip de Razboi Rece?

Statele Unite si China s-ar putea indrepta spre un nou Razboi Rece, in contextul scaderii increderii reciproce din cauza unei serii de dispute pe teme politice, comerciale si, mai nou, pe fondul acuzatiilor privind responsabilitatea Beijingului in raspandirea pandemiei, comenteaza Financial Times.

Matt Pottinger, un oficial de rang inalt de la Casa Alba, a transmis un mesaj sensibil Chinei saptamana aceasta. Intr-o mandarina aproape perfecta, a laudat personalitatile istorice chineze care au sustinut idealurile democratice si au contribuit in anii 1940 la scrierea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

“Cliseul conform caruia poporul chinez nu poate fi de incredere in privinta democratiei a fost cea mai nepatriotica idee dintre toate”, a afirmat Matt Pottinger, adjunct al consilierului prezidential american pentru Siguranta Nationala, elogiind activistii chinezi care mentin aprinsa si acum flacara libertatii.

Reactia Beijingului a fost aspra. “Domnul Pottinger crede ca intr-adevar intelege China, dar acest discurs arata ca nu o intelege cu adevarat, deoarece mentine o virulenta abordare tendentioasa contra Chinei”, a declarat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

Publicitate

“Ar fi tentant sa percepem cele mai recente dispute dintre SUA si China ca fiind oportunism pe termen scurt. Confruntat cu pierderi isorice ale locurilor de munca si cu scaderi in sondajele de opinie, presedintele SUA Donald Trump a inceput sa atribuie Chinei vina pentru eforturile Administratiei sale de a reactiona la coronavirus”, noteaza editorialistii James Kynge, Katrina Manson si James Politi intr-un material publicat in cotidianul Financial Times sub titlul “Se indreapta SUA si China spre un nou tip de Razboi Rece? / Increderea intre cele doua tari s-a deteriorat in cursul pandemiei si se apropie de cel mai scazut nivel din anul 1979 pana acum”.

Citeste si articolul :   Profetia "Sfantului Ardealului" despre Romania, interzisa de comunisti

“Este mai grav decat Pearl Harbor. Este mai grav decat World Trade Center. Nu a fost niciodata un atac ca acesta. Ar fi putut fi oprita in China. Ar fi trebuit oprita la sursa, dar nu a fost”, a afirmat presedintele SUA, Donald Trump, acuzand ca epidemia de coronavirus provine dintr-un institut de cercetari din orasul chinez Wuhan.

“Pentru Beijing, disputele cu SUA se inscriu inr-o abordare mai larga de a indeparta discutia de incercarile de ascundere a epidemiei in primele saptamani. Anuntul de joi ca negocierile comerciale intre cele doua tari sunt inca in curs este si o reamintire ca in relatiile dintre superputeri substanta difera de retorica. Cu toate acestea, disputa agresiva de saptamana aceasta este doar unul dintre cazurile de acest fel dintre Washington si Beijing din ultimele luni, evidentiind o noua realitate. Dupa mai mult de 40 de ani de contacte diplomatice intre SUA si China, cele doua superputeri nu au reusit sa depaseasca diferentele ideologice. O pandemie mondiala ar fi putut fi o oportunitate pentru mai multa cooperare: in schimb, doar a evidentiat diviziunile”, noteaza editorialistii FT.

Cele doua tari se afla acum in pragul a ceea ce Jean-Pierre Cabestan, profesor de Stiinte Politice la Universitatea Baptista din Hong Kong, numeste “un nou tip de Razboi Rece” – o sintagma pe care numerosi analisti incep sa o utilizeze.

“Chiar daca noua era de rivalitate geopolitica ar putea fi diferita din multe puncte de vedere de tensiunile dintre SUA si Uniunea Sovietica din perioada 1947-1991, diferentele ireconciliabile la nivelul valorilor politice si ambitiilor strategice distrug increderea. Atat ritmul in care economia mondiala se redreseaza dupa pandemie, cat si configuratia globalizarii care va supravietui crizei vor fi determinate partial de competitia din ce in ce mai mare dintre Washington si Beijing”, subliniaza editorialistii.

“Increderea intre China si SUA este la cel mai scazut nivel de cand au fost stabilite relatiile diplomatice in 1979”, afirma Wang Huiyao, presedintele Centrului pentru China si Globalizare, un institut nonguvernamental din Beijing.

Conflictul militar este improbabil, iar relatiile pot fi remediate daca sunt adoptate decizii inteligente. “Insa riscul este ca amploarea anilor de globalizare sa se incheie si am putea vedea sistemul mondial rupt in doua parti. Aceasta situatie ar reduce semnificativ cresterea economica globala, iar tarile in dezvoltare ar putea fi nevoite sa se ralieze uneia dintre tabere”, explica analistul.

De fapt, deteriorarea relatiilor SUA-China a inceput cu mult timp inaintea pandemiei, chiar si inaintea mandatului presedintelui Donald Trump. Evan Medeiros, fost consilier de rang inalt privind Asia in cadrul Consiliului National pentru Securitate Nationala din SUA in timpul Administratiei Barack Obama, afirma ca a avut loc o schimbare fundamentala in relatiile bilaterale. “In prezent, interesele americane sunt divergente fata de cele ale Chinei mai mult decat a fi convergente intr-o serie larga de probleme, iar domeniile de potentiala cooperare se reduc”, explica expertul.

Citeste si articolul :   Cum a reactionat Diana Sosoaca dupa ce a aflat ca i se verifica adeverinta la Senat.

Chen Zhiwu, profesor de Finante la Universitatea din Hong Kong, afirma sa revenirea Chinei la dogmele comuniste de cand Xi Jinping a devenit presedinte in 2013 a avut un impact crucial. “Problema de baza (in deteriorarea relatiilor) este diferenta fundamentala de ideologie intre SUA si China. Intre anii 1978-2012, Partidul Comunist a lasat la o parte bazele comuniste si s-a concentrat pe dezvoltarea puterii economice. Imediat ce China a avut succes pe plan economic, Partidul Comunist s-a concentrat din nou pe intentiile initiale (de construire a socialismului)”, explica Chen Zhiwu.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.