Sfaturi pentru recolta de sfecla. Plantare, ingrijire, recoltare si depozitare

Printre toate culturile de radacini, sfecla este cea mai fotofila, astfel incat locul pentru ea trebuie sa fie ales usor – trebuie sa o vada soarele toata ziua. Nu se dezvolta bine la umbra.

Predecesorii de succes pentru sfecla sunt rosiile, ardeii, vinetele, ceapa si mazarea. Nu il poti planta dupa cartofi sau varza.

Prefera solurile neutre, pe acid creste foarte slab, este adesea bolnav, da mici culturi radacinoase fara gust, care sunt slab depozitate. Pentru a remedia situatia, inainte de semanat, imprastiati 1 kg de faina la 1 mp de pamant.

Se recomanda fertilizarea solurilor sarace inainte de insamantare: 1 galeata de humus, 1 lingura de azotat de amoniu, 2 lingurite de superfosfat dublu si 2 lingurite de sulfat de potasiu pe 1 mp. Ingrasamintele trebuie imprastiate in mod uniform, iar apoi pamantul trebuie greblat.

Publicitate

Pregatirea semintelor pentru insamantare

Semintele de sfecla incoltesc usor. Exista multe optiuni, dar cea mai optima cale este inmuierea lor intr-un servetel. Acest lucru trebuie facut cu 2 saptamani inainte de semanat.

Citeste si articolul :   Intrebuintari ale orezului despre care nu stiai

Plantarea sfeclei

Sfecla nu se teme de ingheturile usoare de primavara, dar sunt foarte sensibile la temperatura solului. Semintele germineaza cel mai bine atunci cand solul, la o adancime de 10 cm, este incalzit pana la + 8-10 ° С. Timpul perfect este, de obicei, inceputul lunii mai.

Nu merita semanate inainte – la temperatura solului sub 4 ° C, semintele pot sta mult timp fara sa germineze. In conditii optime, rasadurile apar in aproximativ 10 zile.

Semintele sunt semanate in santuri pana la adancimea de 2-3 cm. Distanta este de 8-10 cm. Intre randuri este de 25-30 cm.

Ingrijirea sfeclei in aer liber

In general, sfecla este o cultura fara pretentii, dar exista trei sarcini importante care trebuie facute in timpul verii.

Subtierea.  Prin urmare, din fiecare “cuib” apar 2-3 rasaduri. Daca le lasati pe toate, se vor impiedica reciproc sa creasca – nu vor avea suficienta lumina, umiditate, nutritie si culturile radacinilor pana la urma vor fi mici. De aceea este important sa le reduceti la timp.

Citeste si articolul :   Insomniile si remediile naturale impotriva acestora

Prima data este la 5-10 zile dupa aparitie. Intre rasaduri sunt lasati 2-3 cm.A doua faza este la aparitia a 4-5 frunze. De data aceasta, distanta dintre plante este crescuta la 4-6 cm. A treia – la inceputul lunii august.Atunci, cele mai mari culturi de radacini sunt indepartate, lasand 8-10 cm intre sfecla. Este mai bine sa o faci dupa udare sau dupa ce a plouat.

Sa se dezvolte si mai bine este nevoie de un sol afanat. De aceea dupa fiecare udare sau ploaie este bine sa sapati cultura.

Udarea

Nu este necesar sa udam des, din aceasta radacina culturile devin apoase si fara gust . Udarea este necesara numai pe seceta. Rata de consum este de  0,5 l pe planta.

Recoltarea sfeclei

La inceputul lunii septembrie. Si uneori la sfarsitul lunii august. Este important sa monitorizati prognoza meteo: culturile de radacini nu trebuie inghetate.Dar nu te grabi. Daca septembrie este uscat si cald, lasati sfecla in sol: oamenii de stiinta au stabilit ca cele mai benefice substante se acumuleaza toamna.

Citeste si articolul :   Ce trebuie să faci pe 8 martie pentru a avea noroc tot anul

Semnalul pentru recoltare – frunzele incep sa se ingalbenesc. Cand culegeti, incercati sa raniti sfecla cat mai putin posibil.

Inainte de a le pune in pivnita, taiati frunzele, lasand 1 cm din tulpina.

Reguli de pastrare a sfeclei

Sfecla este pastrata cel mai bine la o temperatura de +4 ° C si o umiditate a aerului de 90–95%. Adica il puteti trimite in pivnita si la frigider.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.