Dr. Horatiu Moldovan, declaratii fara precedent: Sunt foarte multi pacienti despre care nu putem spune ca au decedat din cauza infectiei cu Covid”

Horatiu Moldovan, Secretar de Stat pentru Ministerul Sanatatii, a declarat ca cifrele oficiale ale Romaniei privind decesele Covid-19 nu reflecta cu exactitate realitatea, deoarece multi pacienti cu comorbiditati diagnosticate si cu SARS-CoV-2 erau deja intr-o stare foarte grava. Din cauza boliilor cronice de care sufereau, acestia fiind grav bolnavi, este imposibil de spus exact daca au murit din cauza noului coronavirus.

„Sunt raportate multe decese la pacienti care mor din alta cauza. Urmarim in fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, si 80 la suta sunt pacienti care au comorbiditati, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul mortii este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o intreaga stiinta care se ocupa de chestia asta, se numeste tanatologie. In momentul trecerii in nefiinta sau, ma rog, la instalarea suferintei terminale, pacientul dezvolta multiple complicatii – se infecteaza, isi pierde imunitatea si pana la urma, intr-o epidemie de covid, ia si covid.

Dar el moare de insuficienta cardiaca terminala, moare de cancer cu boala metastatica avansata, moare de ciroza hepatica, se asociaza cu varste extreme, de 90 si ceva de ani, si asa mai departe. Incidenta acestor pacienti este relativ importanta, deci, dupa parerea mea, fara sa fim in posesia unor date statistice precise, pentru ca sunt greu de facut – dar vor trebui sa fie facute la un moment dat – sunt foarte multi pacienti despre care nu putem spune ca au murit din cauza infectiei cu Covid”, a spus Horatiu Moldovan la o emisiune tv, potrivit Digi24.

Citeste si articolul :   Marcel Ciolacu, discurs dur: "Nu se mai poate asa. Va cer sa fiti alaturi de romani in acest razboi cu moartea"

Fiind intrebat de realizatorul emisiunii, despre cazul Germaniei, acesta a specificat ca acolo este o mare diferenta. In Germania s-au raportat strict cazurile deceselor provocate de COVID-19. Desi au un numar mare de cazuri cu infectari, decesele sunt putine. Asta inseamna “performanta”

Chiar si generalul Ionel Oprea, detasat la Spitalul Judetean Suceava, coordonator pe timpul conducerii militare, a spus ca au existat nereguli de acest gen. Generalul a mai spus ca a descoperit ca personalul de la Suceava nu a raportat la timp unele decese ” ca sa nu se interpreteze”. Astfel, declarati cu inarziere, au intrat in bilantul de COVID-19.

Moldovan a spus despre medicamentele care se folosesc acum in tratarea infectiei cu coronavirus, ca au o eficienta discutabile si nici nu crede ca pana in toamna se va gasi o schema clara care sa trateze aceasta infectie.

Autor