Cutremur in Romania. Unde a avut loc si ce magnitudine a avut

Un nou cutremur in Romania. Seismul cu magnitudinea de 3 pe scara Richter s-a produs marti dimineata in judetul Buzau, a anuntat Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

Potrivit INCDFP, seismul a avut loc la ora 10.30 in judetul Buzau.

Cutremurul a avut magnitudinea de 3 pe scara Richter si a avut loc la adancimea de 138 de kilometri.

Seismul s-a produs in apropierea oraselor Brasov (66 km), Ploiesti (76 km), Bacau (117 km), Braila (124 km), Galati (125 km), Bucuresti (128 km), Pitesti (147 km), Sibiu (181 km).

Publicitate

Ce este cutremurul

Cutremur sau seism sunt termenii folositi pentru miscarile pamantului, ce constau in vibratii generate in zonele interne ale Terrei, propagate in forma de unde prin roci. Aceste vibratii rezulta din miscarile placilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanica.

Cuvantul cutremur este folosit doar pentru acele miscari ale placilor tectonice care provoaca daune majore, seism sau miscari seismice pentru cele care trec neobservate si miscari non-seismice pentru cele provocate de om.

Cutremurele puternice pot distruge constructii, cladiri, chiar localitati intregi, provoaca alunecari de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declansa formarea de valuri uriase (de pana la 30 de metri inaltime si atingand viteze neasteptate (800 km/h). Astfel, in Oceanul Pacific fenomenele tsunami (provocate de cutremurele submarine) au produs pagube materiale foarte mari, cu pierderi de vieti omenesti.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 307 noi cazuri și 39 de decese în ultimele 24 de ore

Stiinta care se ocupa cu studiul cutremurelor (miscarilor seismice) se numeste seismologie.

Distributia cutremurelor

Harta seismicitatii evidentiaza teritoriile in care seismele se manifesta puternic si frecvent:

centura de foc a Pacificului, careia ii revin circa 80% din cutremurele puternice globale si 90% din toata energia seismica anuala

braul Mediteranean-Himalaian, care cuprinde si muntii Carpati cu zona seismogena Vrancea

Celelalte zone seismice, Oceanul Atlantic, partea interioara a Oceanului Pacific, Riftul Est-African s.a. au o activitate seismica mai redusa.

Tara cu cele mai frecvente cutremure este Japonia. Cele mai puternice cutremure din Romania isi au focarul in muntii Vrancei, fiind produse de miscari ale scoartei terestre.

Exista si zone unde cutremurele nu se produc. Aceste zone, numite aseismice sunt urmatoarele: scutul baltic, canadian, brazilian, african, australian, platforma rusa, Groenlanda s.a..

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.