Cum se pastreaza telina proaspata tot anul. Sfaturi pentru crestere si ingrijire

Telina este cultivata prin rasaduri. Semintele mici din aceasta cultura nu sunt incorporate in sol, deoarece germineaza in lumina, sunt doar usor presate la suprafata solului. Culturile sunt acoperite cu folie plastic si asezate intr-un loc cald (20-25 ° C).

Telina incolteste incet, lastarii apar in 10-20 de zile. In tot acest timp, pamantul trebuie sa fie umed, de aceea trebuie pulverizat constant cu apa.

Dupa aparitie, recipientul este plasat intr-un loc racoros (14-16 ° C). Cand se formeaza doua sau trei frunze, rasadurile sunt subtiri. Se planteaza la o distanta de 4-5 cm.

Rasadurile sunt udate dupa cum este necesar si hranite cu ingrasamant complex.

Publicitate

Rasadurile de telina sunt plantate in pamant deschis in a doua jumatate a lunii mai. Aceasta cultura este destul de rezistenta la frig, rasadurile pot rezista la ingheturi pana la –5 ° С. Cu toate acestea, daca vremea rece tine mai mult poate duce la formarea unui peduncul in primul an de viata (telina – bienala). Atunci nu se formeaza nici frunze, nici macar culturi de radacini. Temperatura optima pentru cresterea si dezvoltarea telinei este de 18–22 ° С.

Citeste si articolul :   Lidia Fecioru: De cine trebuie sa te feresti in viata, daca vrei sa-ti fie bine

Aceasta cultura prefera solurile usoare, nisipoase, libere si fertile cu o reactie neutra sau usor alcalina. Cei mai buni predecesori sunt varza, rosiile, leguminoasele, castravetii si cartofii. Nu puteti planta telina in paturile in care au crescut alte plante precum: morcovi, patrunjel, pastarnac, marar.

Publicitate

Solul este pregatit toamna: sapat la o adancime de 20-30 cm, se adauga 3-4 kg de humus sau compost si 20-30 g de superfosfat dublu la 1 m patrat, iar primavara – 30–40 g de ingrasamant mineral complex.

Rasadurile se planteaza la o distanta de aproximativ 10 cm, cu distante intre randuri de 40-50 cm.

Telina este o cultura foarte iubitoare de umiditate, astfel incat udarea ar trebui sa fie regulata si din abundenta (pana la 5 litri la 1 mp). Pamantul din jur trebuie scapat de buruieni.

Pe masura ce plantarea creste, se subtiaza, indepartand cele mai slabe plante. Distanta finala intre plante trebuie sa fie de 15-20 cm pentru recolta frunzelor si a tulpinei si 25–40 cm (in functie de soi) pentru radacina.

Citeste si articolul :   De ce este important sa nu mai arunci cojile de avocado la gunoi?

Sunt hranite de doua ori pe sezon: la doua saptamani dupa plantare si trei saptamani mai tarziu. In partea superioara a telinei radacinoase, ar trebui sa predomine potasiul, iar frunze – azot si potasiu in proportii egale.

Frunza de telina verde se taie dupa necesitati. Toamna, inainte de inghet, sunt complet taiate. La inceput, culturile de radacini sunt sapate selectiv, incepand din septembrie si in octombrie in intregime. Verdele se taie, iar tuberculii se pastreaza la o temperatura de 2-5 ° С.

Culturile de radacina pot fi replantate in containere penru ca acestea sa fie proaspete pe tot parcursul iernii.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.