5 Modalitati simple de ameliorarea stresului

S-ar putea sa va surprinda sa aflati ca stresul biologic este o descoperire destul de recenta. Abia la sfarsitul anilor 1950, endocrinologul Hans Selye a identificat si documentat prima data stresul. Simptomele stresului existau cu mult înainte de Selye, dar descoperirile sale au condus la noi cercetari care au ajutat milioane sa faca fata stresului.

Asculta muzica

Daca te simti coplesit de o situatie stresanta, incearca sa faci o pauza si sa asculti muzica relaxanta. Redarea muzicii relaxante are un efect pozitiv asupra creierului si corpului, poate reduce tensiunea arteriala si reduce cortizolul, un hormon legat de stres.

Vorbeste cu un prieten

Publicitate

Cand va simtiti stresati, faceti o pauza pentru a apela un prieten si a vorbi despre problemele voastre. Relatiile bune cu prietenii si cei dragi sunt importante pentru orice stil de viata sanatos. Sunt deosebit de importante atunci cand va confruntati cu stres. O voce linistitoare, chiar si pentru un minut, poate pune totul in perspectiva.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru a face fata depresiei

Mananca corect

Publicitate

Nivelurile de stres si o dieta adecvata sunt strans legate. Cand suntem coplesiti, uitam de multe ori sa mancam bine si sa recurgem la utilizarea de gustari dulci si grase sau chiar fast-food. Incercati sa evitati gustarile zaharoase si planificati din timp. Fructele si legumele sunt intotdeauna bune si s-a demonstrat ca pestele cu un nivel ridicat de acizi grasi omega-3 reduce simptomele stresului. Un sandwich cu ton este intr-adevar hrana pentru creier.

Bea ceai

O doza mare de cofeina determina o crestere a tensiunii arteriale pe termen scurt. In loc de cafea sau bauturi energizante, incercati ceaiul verde. Are mai putin de jumatate din cafeina cafelei si contine antioxidanti sanatosi, precum si teanina, un aminoacid care are un efect calmant asupra sistemului nervos.

Exercițiu (chiar și pentru un minut)

Exercitiul nu inseamna neaparat ridicarea de greutati la sala sau antrenament pentru un maraton. O scurta plimbare in jurul biroului sau pur si simplu sa va ridicati in picioare pentru a va intinde in timpul unei pauze la locul de munca va poate oferi o usurare imediata intr-o situatie stresanta. Miscarea sangelui va elibereaza endorfine si va poate imbunatati starea de spirit aproape instantaneu.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.