Elevii care nu au internet nu au acces la educatie

Elevii depun plangere la CNCD pentru a face dreptate sutelor de mii de elevi fara acces la internet, privati de Ministerul Educatiei de dreptul constitutional la invatatura.

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociatia Valceana a Elevilor (AVE) anunta ca vor depune luni o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru a face dreptate elevilor fara acces la internet, privati de Ministerul Educatiei de dreptul constitutional la invatatura.

Elevii considera ca obligativitatea participarii la orele online, tinand cont doar de elevii ce detin un dispozitiv ce se poate conecta la internet, este o dovada clara a interesului scazut pe care autoritatile il acorda problemelor din mediile dezavantajate in care se afla sute de mii de elevi.

Asociatiile de elevi din tara au propus intocmirea unei evidente a numarului de elevi fara acces la internet si demararea unei achizitii directe de dispozitive conectate la internet, astfel incat toti elevii sa aiba acces egal la invatatura in aceasta perioada, dar Ministerul Educatiei si Cercetarii „uita de cei care au nevoie de cel mai mult sprijin. Elevii au ales sa isi faca singuri dreptate, autoritatile trebuie sa isi asume faptul ca au privat elevii de dreptul la educatie!”.

„Am tot pasat responsabilitatea de la unii la altii si ne-am trezit in situatia in care la aproape doua luni de la debutul crizei nu avem nicio statistica si nici asigurate dispozitive pentru toti elevii. Cei din mediile dezavantajate erau oricum in situatii dificile, dar aceasta perioada a aratat exact cat de mari sunt diferentele dintre noi. Dreptul la educatie sa fie asigurat de parinti? Ce au facut autoritatile in tot acest timp si ce au de gand sa faca pentru a asigura cele necesare in toamna asa cum au promis? Sute de mii de elevi au fost lasati deoparte si autoritatile ii ignora in continuare”, declara Andreea Sabina Spatariu, presedinte AEC.

„Fiind elev de clasa a XII-a, nu pot accepta faptul ca starea materiala a unui alt elev care urmeaza sa dea examenul de bacalaureat ori Evaluarea Nationala influenteaza modul in care acesta se poate pregati. Din start, acesta pleaca cu un dezavantaj doar din cauza faptului ca Ministerul Educatiei si Cercetarii nu este capabil sa ia masuri utile pentru a asigura accesul la educatie tuturor elevilor din Romania.

Citeste si articolul :   Mirela Vaida, pusa la zid: "Nu va e rusine?" Asa ceva nu s-a vazut la TV

Astept ziua in care Romania isi va pune in valoare toti elevii, fara discriminare, iar Ministerul Educatiei va asigura din resurse proprii accesul la educatie si nu va apela, cum o face de fiecare data, la ONG-uri si firme. Nu spun faptul ca spiritul civic nu este un lucru imbucurator pentru noi si implicit pentru elevii cu o stare materiala instabila, dar, trebuie sa punem in valoare faptul ca educatia din Romania ar trebui sa fie gratuita pentru toata lumea, lucru garantat de stat, nicidecum din buzunarele proprii”, adauga Nicolae Alexandru Radulescu, presedinte AEBI.

Paula Livia Buda, presedinte AEM, spune ca doar in Maramures sunt peste 530.000 de elevi, dintre care 6.441 fara acces la internet.

.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.