Scrisoarea unei eleve din Suceava adresata Ministerului Educatiei: “Cum putem invata, cand traim cu incertitudinea ca e posibil sa ne infectam si sa nu mai ajungem sa dam bacalaureatul sau, mai rau, sa ne pierdem vietile?”

Raluca Tonea,  eleva  in clasa a XII a Colegiului de Arta ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava, ingrijorata de situatia actuala provocata de pandemia de coronavirus, a trimis o scrisoare deschisa Ministerului E ducatiei.

Iata mesajul integral:

“Scrisoare deschisa catre Ministerul Educatiei,

Doamna ministru, Monica Anisie, si stimati consilieri parte a cabinetului ministrului,

Publicitate

Numele meu este Tonea Raluca si sunt eleva Colegiului de Arta ,,Ciprian Porumbescu” Suceava, in clasa a XII-a. Va inaintez aceasta scrisoare pentru a veni cu cateva propuneri pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta invatamanul in aceasta perioada dificila pentru intreaga omenire.

Incep prin a va felicita pentru deciza de a inchide scolile la un numar atat de mic de cazuri, a fost cea mai buna solutie atat pentru siguranta noasta, cat si a profesorilor si a famililor noastre. In continuare va voi prezenta, din punct de vedere subiectiv, situatia noastra, a elevilor, nu doar cei de clasa a XII-a, ci a tuturor. De doua luni incoace, ne afam intr-un abis ce, la acest moment, pare fara fund.

Confuzia, frica, stresul si ingrijorarea sunt doar cateva din starile prin care mii de elevi au trecut in ultima perioada. Daca la inceput ne-am bucurat cu totii de aceasta ”vacanta prelungita”, curand aceasta bucurile s-a transformat intr-o multitudine de sentimente negative. Locuiesc in Suceava, acest oras supranumit ,,Lombardia Romaniei”, aici, vietile noastre s-au schimbat la 180 de grade in doar o saptamana. Vuietul ingrijorarii sucevenilor ajunge mult prea greu la Bucuresti.

Pe data de 30 martie, in jurul orei 23:00, ministrul de interne, domnul Marcel Vela, anunta intrarea in carantina totala a municipiului Suceava, dar si a localitatilor din zonele limitrofe. Suceava a inregistrat, la acea data, aproximativ 500 de cazuri Covid-19. Momentul acela a picat greu asupra noastra, am inceput sa ne ingrijoram pentru vietile noastre si a celor dragi, odata cu aceasta carantinare fortata s-a instaurat si teama in sufletele noastre.

Citeste si articolul :   Bani si bunuri de peste 1.000.000 de euro gasiti in galeti, dupa perchezitiile de la Serviciul Permise Suceava

In acea seara am plans, la fel si in serile ce au urmat, nu am putut sa mananc, din cauza stresului, corpul meu nu mai functiona, poate ar fi trebuit sa merg la spital, dar spitalul Municipal Suceava era sursa sigura de infectare. Usor, usor, am reusit sa imi revin si sa ma incurajez singura ca totul va fi bine.

Insa, o problema inca ma ingrijora: Ce se intampla cu examenul maturitatii, bacalaureatul? Am auzit tot felul de scenarii: ,,Se ingheata anul” , ,,Examenele nationale se vor sutine in luna august” , ,,Examenele nationale se anuleza”. Aceasta incertitudine a adancit anxietatea resimtita. Intre timp, au aparut orele online: o noua zi, o noua bataie de cap, profesori care aud pentru prima oara de mijloacele pe care tehnologia le ofera, elevi nefamiliarizati cu platformele de invatamant online.

La scurt timp, aflam ca aceste cursuri online devin obligatorii. Cursuri online in tara in care inca nu exista toalete in toate scolile sau fara apa curenta, tara in care peste 300.000 de elevi nu au acces la interet (in realitate aceasta cifra ar putea fi mult mai mare). Unii profesorii s-au adaptat, noi ne-am adaptat, incertitudinea cu ce se intampa cu cei peste 300.000 de elevi inca ramane. In aceasta nebuloasa, luminita de la capatul tunelui a dat sperante ca va aparea: presedintele Klaus Iohannis anunta ca elevii din clasele terminale se vor putea intoarce la scoala dupa data de 2 iunie, iar examenle vor fi sustinute la data stabilita initial.

Publicitate

Astazi, 30 aprilie 2020, judetul Suceava se indreapta cu pasi repezi spre numarul de 3000 de cazuri Covid-19. Oricat de mult am spera sa nu se intample, numarul de cazuri va creste. Frica inca exista in sufletle noastre, anxietatea persista. Toate aceste sentimente duc la lipsa de motivatie. Cum putem invata, cand traim cu incertitudinea ca e posibil sa ne infectam si sa nu mai ajungem sa dam bacalaureatul sau, mai rau, sa ne pierdem vietile? Da, suntem tineri, dar asta nu insemna ca suntem toti sanatosi: am colegi ce sufera de astm, am colegi ce au boli cardio-vasculare, am colegi cu boli autoimune. Nu toti am supravietui in cazul unei infectari.

Citeste si articolul :   Meteorologii au facut anuntul. Vremea se schimba radical. Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani

Ce se poate face in aceasta situatie? Solutii exista! Doua dintre aceste solutii urmeaza sa fie prezentate de catre mine in cele ce urmeaza.

Solutia I: Putem urma modelul altor tari, precum Franta, care a anulat examenul de bacalaureat si a echivalat nota finala cu media din ultimii ani. Ar lua prea multa lume acest examen? Putem ridica media de promovare la 7. Nu toata lumea ar fi multumita cu nota finala? Avem solutia a II-a.

Solutia a II-a: Posibilitatea de a alege a. Echivalarea notei cu media din ultimii 4 ani.

b. Sustinerea examenelor in conditii de maxima siguranta

Astfel, fiecare elev are posibiltatea nu doar de a alege, ci si de a se proteja pe el si intreaga sa familie.
Totusi elevii nu sunt singuri, pe langa noi exista profesori, acesti stalpi ai educatiei, cu diverse afectiuni si profesori cu o varsta inaintata, unii depasind varsta de pensionare. Atat noi, cat si profesorii nostri, avem familii acasa, oameni pe care ii iubim si pe care i-am proteja cu orice pret.

Solutii mereu vor exista.

Nu este corect fata de cei din promotiile anterioare si cele viitoare? Aici nu exista solutii, ci doar solidaritate. Traim vremuri tulburatoare, cu o incarcatura emotionala uriasa, viata ni s-a schimbat. Uneori nu e vorba de corectitudine, ci de importanta sanatatii si vietii noastre.

Citeste si articolul :   Sorin Cimpeanu, vesti de ultima ora pentru parinti, elevi si profesori. Ce se intampla cu scolile incepand de luni

Efectele intoarcerii premature la scoala ar putea avea efecte nefaste. Nu putem opri elevii din a socializa. Un singur caz e necesar pentru ca o intreaga scoala sa ajunga in spital. Ce se intampa cu cei din internate? Ce se intampa cu elevii nevoiti sa se inghesuie intr-un autobuz? In orice caz, nu ne-am dori sa aflam efectul acestor situatii.

Doamna ministru, am incredere ca veti lua cea mai buna decizie. Cred in dumneavostra. Speram ca zilele bune sa vina cat mai curand, speram sa trecem cu totii sanatosi, iar noi, elevii din ani terminali, ne vom aminti cu recunostinta de masurile care au fost luate in beneficiul nostru.
Nu suntem simpli elevi, ci beneficiarii primari ai educatiei, nu sunt simpli profesori, sunt eroii nostii ce ne-au sutinut mereu. Nu vrem sa fim o generatie sacrificata doar pentru o nota, pentru ca noi suntem viitorul.
Cu stima si respect, o intreaga generatie”, a scris eleva pe pagina sa de Facebook

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.