Certificatul Covid. Cat este valabil pentru cei vaccinati si pentru cei care au avut Covid

Incepand cu data de 1 iulie, cetatenii romani vor putea obtine certificatul Covid. Cu acet document vor putea calatori in Uniunea Europeana, in contextul pandemiei.

Cei care s-au vaccinat anti-Covid, au trecut prin boala, ori au un test negativ, isi pot descarca pasaportul electronic urmand 8 pasi.

Certificatul Covid poate fi descarcat de AICI

Ce spune reprezentantul Serviciului de telecomunicatii speciale.

Publicitate

Primul pas, trebuie sa accesam platforma certificat-covid.gov.ro. Scriem o adresa de e-mail valida si vom primi un link.

„In momentul in care il accesam o sa intram deja in contul nostru avem un buton verde mare, ne spune certificat nou si aici trebuie sa ne adaugam datele. Daca ne-am dus in centrul de vaccinare cu pasaportul sa folosim datele din pasaport, daca ne-am dus cu cartea de identitate, selectam CNP. Este important sa spunem ca minorii sub 14 ani au nevoie de acordul parintilor.’”, a spus Marian Catalin Chirca.

Seria, numarul actului de identitate si initialele numelui se scriu in urmatoarele casute. Campurile care urmeaza vor fi completate in functie de situatia personala: cei care s-au vaccinat vor bifa tipul serului, iar cei care au trecut prin boala, selecteaza data primului test pozitiv.

Certificatul poate fi salvat in telefon si aratat la vama chiar si atunci cand telefonul nu este conectat la internet. Ori poate fi printat. Iar cei care nu au acces la internet, il pot obtine cu ajutorul medicilor de familie sau al inspectorilor de la Directiile de Sanatate Publica.

Codul QR care se va scana se afla pe spatele certificatului digital.

Pana la jumatatea lunii august, certificatul digital va putea fi folosit in paralel cu adeverinta de vaccinare. In cazul celor care s-au vaccinat, certificatul este valabil un an, iar pentru cei care au avut Covid 180 de zile.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.