Ministrul Muncii promite masuri de sprijin pentru companii si dupa repornirea activitatii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, promite masuri de sprijin pentru companiile care au trimis angajatii in somaj tehnic, sub forma platii unei parti din salariu la reluarea activitatii, dar si sprijin pentru companiile care nu au intrerupt lucrul si si-au continuat munca in timpul pandemiei.

Violeta Alexandru a declarat, sambata seara, la Digi 24, decizia finala asupra sprijinului care va fi acordat companiilor la reluarea activitatii va fi anuntata, cel mai probabil saptamana viitoare, „pentru a fi pregatiti pentru momentul 15 mai”.

„Motivul pentru care nu am luat o decizie finala este pentru ca tin foarte mult sa se pronunte asupra duratei asupra domeniilor afectate de aceasta masura partenerii sociali cu care suntem intr-un dialog continuu. (…) Se prefigureaza masura prelungirii somajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt in continuare restrictionate prin deciziile autoritatilor in paralel”, a spus Violeta Alexandru.

Practic, ministrul Muncii spune ca statul ar putea sa suporte o parte din salariul celor care se intorc la munca, acest lucru fiind discutat cu sindicatele si patronatele.

Publicitate

„Nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar pot sa va confirm ca vor fi firme care vor fi sprijinite in mod activ la preluarea treptata a activitatii. Vom vedea daca aceasta masura activa va dura un numar de cateva luni sau va fi de mai lunga durata. Cert este ca in prima instanta va fi un sprijin mai consistent si, asa cum am agreat in principiu cu partenerii, acest sprijin va scadea pe masura ce activitatea acestor companii se va relua”, a mai spus ministrul.

In cazul unei companii care isi va relua activitatea, sprijinul statului va putea fi sub forma acoperirii unei parti din costul salarial.

„Acest sprijin va fi cel mai probabil fix intr-un numar de luni imediat dupa ridicarea masurilor de restrictie, dupa care acest sprijin in se va diminua pe masura ce activitatea respectivei companii se va redresa si va reveni la normal. Vorbim de companii afectate direct, in primul rand cele care sunt beneficiare ale masurilor de somaj tehnic (…) dar si alte companii care pot face proba afectarii activitatii in contextul pandemiei”, a mai sus ministrul Violeta Alexandru.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania: Noile infectari depasesc 2.000. Sunt 48 de decese in ultimele 24 de ore

Ministrul Muncii a precizat ca si cei care au reusit sa isi mentina activitatea in parametrii acceptabili, care au facut eforturi si nu au cerut somaj tehnic, deci nu au intrerupt activitatea, Guvernul cauta o solutie „astfel incat si activitatea lor sa poata fi apreciata si vazuta”.

.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.