Testare in masa a populatiei pentru coronavirus, in Alba

Directia de Sanatate Publica Alba spune ca este prima din tara care introduce metoda „pooling” pentru diagnosticarea coronavirusului. De saptamana viitoare va incepe testarea in masa a populatiei. Se poate ajunge la testarea chiar si a 4.000 de persoane pe zi.

„Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba, prima din tara care va implementa metoda <pooling> ca metoda de diagnostic, isi propune ca de saptamana viitoare sa inceapa testarea la scara larga a populatiei. Metoda ”pooling”, cea care va fi utilizata pentru realizarea testarii in masa, este bazata pe protocoale internationale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), precum si pe cele de cercetare stiintifica derulate de echipa de cercetatori a Universitatii Ben-Gurion din Israel. Aceasta metoda presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atatia subiecti, astfel ca se poate ajunge la testarea chiar si a 4.000 de persoane pe zi”, anunta DSP Alba intr-un comunicat.

DSP Alba colaboreaza si cu cercetatori romani, pentru indrumare si consultanta.

Citeste si articolul :   Neurochirurgul Vlad Ciurea: "Luati-va inima in dinti si mergeti"

Testarea de tip „pooling” pusa la punct de DSP Alba va fi facuta exclusiv pe baza de sponsorizari ce provin de la primarii sau firme private, iar bugetul alocat de Ministerul Sanatatii va fi folosit pentru testare conform algoritmului national.

Publicitate

„Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusa in acest proiect-pilot, alegerea fiind facuta atat prin prisma importantei sale ca municipiu resedinta de judet, cat si prin disponibilitatea aratata de viceprimarul cu atributii de primar, Voicu Paul, care a inteles din prima clipa importanta initiativei DSP Alba. De altfel, Primaria Alba Iulia a demarat o prima achizitie pentru cumpararea a 5.000 de teste in acest scop. DSP Alba isi exprima increderea ca modelul de colaborare pe care l-a initiat cu Primaria Alba Iulia sa se extinda si la nivelul altor unitati administrativ-teritoriale din judet”, arata sursa citata.

Publicitate

Algoritmul de testare va fi stabilit de specialistii epidemiologi ai DSP Alba.Intr-o prima faza testarea se va adresa angajatilor din institutiile publice din oras, iar cu timpul testarea se va extinde la ceilalti.

Citeste si articolul :   Aurel Padureanu, anunt despre Gigi Becali, la o luna de la decesul Corneliei Catanga

„Exista mai multe modalitati de testare in masa, aceasta urmand a fi realizata pe grupuri de persoane cu legatura epidemiologica. Spre exemplu, va putea fi testat cate un membru din fiecare familie de pe o anumita strada. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anuntat public la momentul oportun.

Prin implementarea metodei <pooling> va putea fi monitorizat mai bine gradul de raspandire al virusului. DSP Alba va elabora un model stiintific de realizare a esantioanelor, astfel incat gradul de acoperire a testarii sa fie cat mai ridicat in randul populatiei. Au fost identificate doua principale benficii ale implementarii acestei metode: una de ordin financiar, si anume economisirea de resurse, precum si depistarea din timp a unui posibil focar”, arata DSP Alba.

Specialistii DSP Alba sustin ca inceperea testarii in masa reprezinta un pas absolut firesc, mai ales in cotextul relaxarii masurilor incepand cu data de 15 mai. Economiile se vor ridica la ordinul milioanelor de lei pentru cumpararea de kit-uri de testare.In acelasi timp, in laboratorul DSP Alba pot fi testate de 16 ori mai multe persoane zilnic.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.