Masurile luate in Aeroportul Cluj

Ministerul Transporturilor a anuntat, vineri, ca va elabora o procedura pentru organizarea grupurilor de muncitori sezonieri care trebuie sa plece catre alte tari.

”Avand in vedere ultimele evenimente petrecute in cursul zilei de 9 aprilie 2020 pe Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca, in legatura cu care Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a anuntat deschiderea unui dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor sunt realizate verificari privind o serie de aspecte care intra in aria de competenta a structurilor din subordinea Ministerului, precizeaza stirileprotv.ro

Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului in care au fost organizate transporturile rutiere catre aeroport din judetele de domiciliu ale cetateniilor care urmau sa zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autoritatii Rutiere Romane (ARR) si Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier”, a transmis, vineri, Ministerul Transporturilor.

De asemenea, ministrul Lucian Bode a dispus sa fie elaborat un Ordin de ministru care sa reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucratori sezonieri care pleaca din Romania spre alte tari.

Publicitate

”Este important sa existe o trasabilitate clara a intregii proceduri motiv pentru care au fost cooptati in acest demers reprezentanti ai Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum si ai Ministerului Afacerilor Interne. Procedura stabilita prin Ordin vine in sprijinul cetatenilor care nu trebuie expusi niciunui risc de infectare, precum si in sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.

Citeste si articolul :   Alege un Inger si afla ce-ti aduce ziua de maine

Potrivit sursei citate, pana la publicarea Ordinului in Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel incat pasagerii aflati pe aeroporturi sa poata pleca spre respectivele destinatii.

Derogari speciale pentru decolari

Ultima ordonanta militara emisa joi seara de Guvern a dat peste cap mai multe zboruri. Cateva sute de muncitori romani ar fi trebuit sa plece spre Germania si Spania, avand programate zboruri pe aeroporturile din Bucuresti, Cluj si Iasi.

Aeronavele au avut nevoie de derogari speciale pentru a putea decola.

Opt curse aeriene au fost programate vineri pentru decolare de pe Aeroportul Otopeni, trei dintre acestea pentru transportul lucratorilor romani in Germania, potrivit purtatorului de cuvant al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Valentin Iordache.

Este vorba despre curse catre Madrid, Barcelona, Atena, Stockholm, Malmo, Hamburg, Nurenberg si Dusseldorf.

“Cele de Atena, Stockholm si Malmo sunt curse regulate. Barcelona si Madrid sunt curse speciale charter pentru repatriere, iar Hamburg, Nurenberg, Dusseldorf – chartere cu lucratori”, a precizat, pentru Agerpres, Valentin Iordache.

Citeste si articolul :   Interzis la concedii in aceasta vara! Anuntul facut de Sefa Comisiei Europene

Cursele pentru Madrid, Barcelona si Stockholm au decolat deja.

poza1

Conform Ordonantei militare nr 8, din 9 aprilie, se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania catre Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 14 aprilie 2020.

Masura prevazuta nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.

poza2

Totodata, sunt permise zborurile efectuate de toti transportatorii aerieni detinatori de licenta de operare in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, cu avizul autoritatilor competente din tara de origine si de destinatie.

poza3

Masuri speciale la Cluj

La aeroportul din Cluj s-au luat masuri dupa situatia de ieri, cand aproape 1.800 de oameni au asteptat inghesuiti sa se imbarce in 12 avioane care-i duceau la muncile agricole, in Germania.

Si vineri sunt programate 6 curse, care au primit in urma cu o ora acordul de zbor de la autoritatea aeronautica. 800 de oameni urmeaza sa plece, iar unii dintre ei au sosit deja la aeroport. De aceasta data, insa, asteapta la distanta unul de altul, asezati pe bagaje si supravegheati de o multime de jandarmi si politisti de frontiera.

Citeste si articolul :   Gigi Becali a rabufnit: "Lasati-ne in pace. Aia care au creat virusul. Noi avem Sfanta Liturghie"

Romanii care pleaca se declara multumiti: spun ca vor castiga intre 1.500 si 2.000 de euro pe luna si vor avea asigurare medicala intr-un stat unde sistemul de sanatate este mai bine pus la punct decat la noi.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.