Anuntul autoritatilor: Romanii vor iesi din case fara declaratia pe proprie raspundere. Cum se va circula dupa 15 mai

Klaus Iohannis a anuntat ca dupa 15 mai, romanii vor putea iesi din case fara sa  declare pe proprie raspundere locurile in care doresc sa mearga, dar doar in localitate. De asemenea, circulatia intre localitati este permisa in anumite situatii.

Romanii pot iesii din case fara declaratie pe proprie raspundere incepand cu 15 mai.

Klaus Iohannis a sustinut marti seara prima conferinta de presa de la epidemia de coronavirus romanesc. Presedintele tarii vrea sa sublinieze faptul ca incepand cu 15 mai populatia nu isi va reveni la normal, chiar daca se vor elimina anumite restrictii.

Prin urmare, romanii pot calatori fara declaratie, dar pot calatori doar local, iar cei care doresc sa calatoreasca intre doua localitati trebuie sa precizeze motivul calatoriei.

Potrivit acestuia, relaxarea restrictiilor va avea loc treptat, astfel incat nu mai existe cazuri noi de coronavirus. In plus, seful statului a declarat ca nu se stie daca Romania va iesi din starea de urgenta dupa 15 mai.

Citeste si articolul :   58 de romani aflati in strainatate au decedat din cauza infectiei cu coronavirus

Daca romanii nu respecta restrictiile impuse de autoritati, numarul deceselor si ale noilor cazuri poate creste in urmatoarea perioada.

„Vor ramane multe restrictii. O sa ne intalnim maximum cate trei, nu vom putea sa iesim la restaurant sau la mall, sau sa plecam din localitate decat daca avem un motiv foarte serios”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce reprezinta starea de alerta dupa 15 mai?

Dupa terminarea starii de urgenta de pe 15 mai, este posibil sa fie impusa starea de alerta, cu alte cuvinte, restrictiile vor continua pentru romani.

Desi oamenii se asteapta ca dupa 15 mai parcurile sa fie deschise, autoritatile nu au luat inca aceasta decizie. Singura distractie pentru romani va fi o plimbare in natura dupa 15 mai, restaurantele si terasele ramanand inchise si dupa 15 mai.

Acestea ar putea fi deschise dupa 1 iunie, dar persoanele vor fi nevoite sa pastreze distanta intre mese, sa fie un numar maxim la o masa, iar angajatii vor purta manusi si masca.

Citeste si articolul :   Un nou cutremur in Romania. Unde a avut loc si ce magnitudine a avut

Klaus Iohannis a mentionat ca relaxarea restrictiilor va veni treptat si va depinde de evolutia acestui virus.

Ce se va intampla cu evenimentele din Romania?

In ceea ce priveste evenimentele cu spectatori, seful statului a precizat ca in acest an nu vor avea loc pentru a nu risca imbolnavirea si mai multor oameni cu coronavirus.

“Marile festivaluri probabil nu vor avea loc in acest an, nu putem sa riscam sa avem un numar mare de persoane intr-un loc, competitiile sportive, daca se vor relua, exista o probabilitate mare sa se reia fara spectatori.

Masurile pe care le vom lua de reducere a restictiilor vor fi graduale. De la 1 iunie inca ceva, daca totul merge bine, din 15 iunie inca ceva. Daca o masura de relaxare creste dintr-o data numarul de bolnavi, aceasta masura intra inapoi” a mai declarat Iohannis.

In ceea ce priveste competitiile sportive, Iohannis a spus ca in cazul in care acestea vor fi relaute, se vor face fara spectatori.

Autor